Nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát

2018. szeptember 14. péntek 15:23

Nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát

A Sargentini-jelentés egy hazug jelentés, amelyet csalással fogadott el az Európai Parlament (EP), ezért a döntés érvénytelen, továbbá Magyarország nem engedi, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát - egyebek mellett ezt mondja ki az az országgyűlési határozattervezet, amelyet a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén fogadtak el, és amelyet hétfőn terjesztenek a Ház elé. 

 

A tanácskozást követő pénteki sajtótájékoztatón, Velencén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője emellett azt is mondta, hogy a Sargentini-jelentést Soros György emberei írták és fogadták el. "Soros György zsoldosai" azért bélyegezték meg bosszúból Magyarországot, mert a magyarok többször is világosan kinyilvánították, mit gondolnak az illegális bevándorlásról - fogalmazott.

Szavai szerint a Sargentini-jelentés ellentétes a lisszaboni szerződéssel, ezért a frakció arra kéri a kormányt, tegyen meg minden szükséges jogi lépést azért, hogy a csalással elfogadott jelentéssel szemben megvédje Magyarországot.

Ha Judith Sargentini, vagy bármely bevándorláspárti EP-képviselő, vagy Soros György azt hiszi, Magyarország mindezt szó nélkül hagyja, akkor téved - jelentette ki Kocsis Máté, hangsúlyozva: minden politikai és jogi lépést megtesznek, hogy "ezzel a hazugságáradattal" szemben megvédjék Magyarország becsületét és a magyarok döntését.

A frakcióvezető azt is nyomatékosította: Magyarország nem fog asszisztálni ahhoz a tervhez, hogy elvegyék tőle a határőrizet jogát. Magyarország maga védi a saját határait. Az országgyűlési határozattervezet világossá teszi a magyar emberek akaratát - mondta a frakcióvezető, úgy összegezve, hogy a kormány és a kormánypártok meg fogják védeni az országot e "hazug, összehangolt támadással" szemben.

Megjegyezte: reméli, szégyellik magukat azok az ellenzéki képviselők, akik elárulták a hazájukat az EP-ben, a magyar Országgyűlésben ülő ellenzéki politikusok pedig rájönnek, hogy Magyarországgal szemben nem lehet politikát csinálni.
Kocsis Máté közölte továbbá: a frakcióülésen a kormány összes tagja beszámolt munkájáról, a képviselők megismerték a miniszterek terveit.

A frakció emellett úgy döntött, hogy két új kabinetet hoz létre: egy népesedéspolitikait, amelyet Novák Katalin vezet majd, valamint egy bevándorláspolitikai-migrációs kabinetet Németh Szilárd vezetésével.

Arra a kérdésre, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető is megszavazta a Sargentini-jelentést, úgy reagált: Weber volt az egyetlen bajor, aki a jelentés mellett voksolt, és a Fidesz szerint ezt azért tette, mert az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázik. Ezért még a saját véleményével is hajlandó szembemenni, amit furcsának találnak, de messzemenő következtetéseket nem vonnak le belőle.

Kocsis Máté szerint a néppárton belüli törésvonal a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes képviselők között van, és a pártcsalád feladata ennek rendezése. A néppárton belüli egység kialakítása, megerősítése a Fidesz határozott célja - közölte, megismételve: a Fidesz tagja akar maradni a néppártnak, nem lép ki onnan.

A vasárnapra szervezett tüntetésről a frakcióvezető azt mondta: azok szerveznek tüntetést, akik azzal vádolják a kormányt, sérül a gyülekezési jog Magyarországon. Akkor sérült a gyülekezési jog az országban, amikor baloldali kormány volt - fűzte hozzá.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt a tájékoztatón, hogy a Sargentini-jelentést megszavazó magyar képviselők szerinte hazaárulást követtek el. Ő is úgy látja, hogy a jelentést eljárásjogi ügyeskedéssel fogadták el. Szerinte egy olyan "dekadens ideológia" képviselői gyakoroltak erős nyomást a jelentést megszavazókra, amely elítéli a normális világot megvalósító Magyarországot.

Harrach Péter emellett szociális kérdésekre tért ki. Az ápolási díjjal kapcsolatban jelezte, hogy a téma ősszel a parlament elé kerül, de nemcsak a díj megemelése a kérdés, hanem az is, hogy a családi ápolást végzőket intézményi úton is segíteni tudják.

Szólt továbbá a családi csődvédelemről, arról, hogy a részvétel lehetőségének módosítása várható, majd hangsúlyozta: emellett a bedőlt hitelesek, a kilakoltatások ügyét is kezelni kell. 

Képünkön:  Kocsis Máté, a Fidesz (balra) és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a frakciószövetség ülése után egy velencei szállodában.

MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd