Megjárták a Föld legmélyebb pontják magyar kutatók

2016. augusztus 18. csütörtök 17:00

Megjárták a Föld legmélyebb pontják magyar kutatók

A korábban átmenetileg a mélyben rekedt öt magyar és egy libanoni sikerrel vette az utolsó akadályokat az abbháziai barlangban. A Fordított Everest nevű expedíció elsőként készített fotókat a Föld legmélyebb szárazföldi természetes pontjáról.

A kutatócsoport szombaton érte el a 2197 méter mély Krubera-Voronya barlang legmélyebb pontját, ami egyben a Föld legmélyebb természetes úton kialakult szárazföldi pontja. A lejutás közben egy vízalatti járatot is teljesíteniük kellett, ahol úszva húzták át a csomagjaikat.

Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila, Tóth Attila, valamint az expedícióhoz csatlakozott erdélyi Fábián Előd és a libanoni Abou Nader a lejutás után azonnal megkezdte a visszamászást, ám a visszautat nehezítette, hogy a felszínen heves esőzések alakultak ki. A csapat emiatt vasárnap elakadt 1400 méter mélyen, miután az aknákba beömlő víz köveket görgetve életveszélyessé tette a folytatást.

Idősebb Adamkó Péter, az expedíció kapcsolattartója, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagja a pestpilis.hu-nak csütörtök délben elmondta, a csoport szerda reggelre elérte a felszínt, minden résztvevő egészséges.

A Fekete-tenger keleti partján fekvő Abbháziában az expedíció elsőként készített fotókat a Föld legmélyebb szárazföldi természetes pontjáról. A mélyben gyűjtött anyagból film és könyv is készül.

Forrás: magyarepitok.hu