Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új fertőzöttek száma

2020. július 20. hétfő 18:21

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új fertőzöttek száma

Csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, ugyanakkor mindkét országban hunytak el a járvány következtében - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján. 

 

Horvátországban a testület jelentése szerint vasárnap 25-tel nőtt és elérte a 4370-et az eddig megfertőzöttek száma.

Szombaton még 92 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 122-re emelkedett. Minkét elhunyt az idősebb korosztályhoz tartozott és voltak krónikus betegségeik. A betegek közül 147-en vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1150.

A horvát járványhelyzet június közepén kezdett romlani, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között mozgott a napi új esetek száma. A legtöbb új esetet - 140-et - július 10-én regisztrálták az országban.

A területi eloszlás szempontjából a legtöbb megbetegedést Zágrábban, Eszék-Baranya és Vukovár-Szerémség megyében diagnosztizálták. A vírus családi összejöveteleken, főleg esküvőkön terjed. A válságstáb, Vukovár-Szerémség megye polgári védelmi szervezetének kérésére, az érintett megyében egy hónapra korlátozta az esküvőkön részvevők létszámát, azt szűk családi körben határozta meg.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: abban bíznak, hogy a szájmaszk viselése hozta meg a hozzá fűzött reményeket, és ezért mérséklődött a fertőzés terjedése. Az országban több mint egy hete kötelező a védőfelszerelés használata a legtöbb nyilvános zárt helyen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 7-tel 1953-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után szombaton és vasárnap is regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 113-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Szlovénia azonban két hete ismét betiltotta a tíz főnél nagyobb összejöveteleket.

MTI