Gulyás Gergely: a kormány egyik legfontosabb célja, hogy letörje az inflációt

2023. február 09. csütörtök 11:08

Gulyás Gergely: a kormány egyik legfontosabb célja, hogy letörje az inflációt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy az Erasmus program további folytatása érdekében a miniszterek lemondtak a vagyonkezelő alapítványokban betöltött helyeikről.

 


 

A kormány nem csak napi ügyekkel hanem stratégiai célokkal is foglalkozott a kihelyezett tanácskozásán - mondta el a háromnapos soproni kormányülés után tartott kormányinfón Gulyás Gergely.

A kormányülésen napirend előtt a törökországi földrengéssel foglalkozott a kormány, ennek kapcsán a miniszter elmondta: A Belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek 110 ezer fős kutató-mentőalakulattal, 5500 speciális gépjárművel dolgoznak a helyszínen, ebben 50 ország segíti őket, köztük Magyarország. Eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki a magyarok.

Magyar állampolgárságú érintett nincs egyelőre - mondta a miniszter, aki egyúttal együttérzését fejezte ki az áldozatok családja felé.

Az Országos Katasztrófavédelem csapatához a Terrorelhárítási Központ 18 fős különítménye is csatlakozott. "Drámaian nő a halottak száma Törökországban" - jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely a magyar gazdasági helyzettel kapcsolatban rögzítette, a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretét teljesítette, meg tudta óvni a nyugdíjak értékét, és egyúttal a bérek is az infláció felett növekedtek a miniszter tájékoztatása szerint - írja tudósításában a Magyar Nemzet.

"Folyósítjuk a 13. havi nyugdíjat is" - emelte ki a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a baloldali kormányok a válság idején vették el a plusz egyhavi ellátást az idősektől.

Elkerülhető a recesszió

A kormány és az elemző intézetek többsége egyetért abban, hogy a recesszió elkerülhető, a másfél százalékos növekedés reális becslés. Gulyás Gergely elmondta, a hosszú távú növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztések folytatása, amihez kell, hogy legyen elegendő energia. Ezért a kormány egy 2030-ig tartó energia stratégiát tekintett át, amelyben továbbra is jelentős szerepet játszik az atomenergia, a napenergia, emellett hálózatfejlesztésre is szükség van.

Ha sikerül megállapodni az Európai Unióval, akkor az onnan érkező forrásokat döntően az energetika területén szeretné hazánk elkölteni. 2030-ig egymillió okos-mérő telepítését is tartalmazza a terv, ahogy az Adria vezeték kapacitásbővítését is, amely jelenleg csak 70-80 százalékos kapacitású.

Ami az ipar fejlesztését illeti, Gulyás Gergely elmondta, az ipari parkok ellátását biztosító vízközmű vállalatok fejlesztése kiemelt fontosságú, akárcsak a zöld technológiák alkalmazása a meglévő ipari folyamatokban, az üvegházhatású gázok csökkentése, az energetikai kutatások, az innováció és mintaprojektek támogatása, és a dunai finomító átállítása többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására. A középületek energiahatékonysági fejlesztése szintén fontos. - Azt szeretnénk, hogy ne legyen még egy olyan tél, amikor a középületekre vonatkozó szabályokat kell hozni - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: az alternatív meghajtású mobilitás fejlesztése részeként növeljük a a vasúti gördülőállományt, új buszokat szerzünk be, amellett hidrogénmeghajtású buszokat és gépjárműveket is.

Háború: Magyarország békepárti

A háború kapcsán a miniszter rögzítette a kormány álláspontját: a háborúban emberek tízezrei halnak meg, felfoghatatlan az a pusztítás, amit a mögöttünk hagyott lassan tizenkét hónapban Ukrajna elszenvedett. - Életeket csak tűzszünettel és békével lehet menteni, ez közös célkitűzése kell, hogy legyen mindenkinek - mutatott rá a miniszter.

Elmondta, a konfliktus kiszélesedése ma a legnagyobb veszély, mindenki érdeke az, hogy elkerüljük, hogy világháborúvá szélesedjen a háborús helyzet.

Magyarország békepárti, a tűzszünetet és a béketárgyalásokat fogjuk szorgalmazni minden fórumon.

A magyar álláspont kiforgatása a médiában jellemző, ezt tisztázva a miniszter elmondta, mindig is elítéltük az orosz agressziót, anyagilag támogattuk Ukrajnát, menekülteket fogadtunk be felső korlát nélkül.

"Amiben a magyar álláspont egyedi, az az, hogy fegyvereket nem küldünk Ukrajnába. Ezt egyébként is csak Kárpátalján keresztül lehet megtenni, de mindannyiunk érdeke, hogy ez a terület érintetlen maradjon. Kiemelt fontosságú, hogy az energiaárak tekintetében is józan és racionális politikát alkalmazzunk" - tette hozzá.

Lemondtak a miniszterek

Az európai uniós elvárásokkal kapcsolatban a kormány megvitatta a jelenlegi helyzetet. "Szeretnénk mielőbb megállapodásra jutni Brüsszellel, a kormány eddig is kész volt arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön, minden elvárást teljesítünk, amely nem sérti országunk érdekeit."

Mindezek után a miniszter bejelentette, hogy a kormány tegnapi ülésének végén Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban vállalt pozícióikról.

Ők február 15-től nem folytatják tevékenységüket az egyetemi alapítványokban.

EQM