Folytatódik a társasházak távfűtés-korszerűsítési programja

2020. december 19. szombat 14:48

Folytatódik a társasházak távfűtés-korszerűsítési programja

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által biztosított hárommilliárd forintos forrásból indul pályázat a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódva a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti- és társasházi lakások fűtéskorszerűsítésének támogatására. 

 

 

Az ITM az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében idézte Kaderják Péter klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkárt, aki kiemelte: a lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra összesen hárommilliárd forint áll rendelkezésre. A programban márciustól lehet majd benyújtani a pályázatokat, de a dokumentumok már most elérhetők a kiíró ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján.

Emlékeztetett: az ITM a felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátorcserére irányuló pályázati támogatási programot. A kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben 26 300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. A fejlesztésektől évente több mint 18 millió KWh energiamegtakaritást és 4100 tonna feletti szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést vár a szaktárca.

Hozzátették: a program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amelynek célja a szabályozható fűtéssel még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálásának támogatása.

Hangsúlyozták: a vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum 150 ezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás azonban nem haladhatja meg a 400 ezer forintot - írták.

Az ITM tájékoztatása szerint a pályázatokat elektronikusan, ügyfélkapus azonosítást követően, a pályázati portálon keresztül lehet majd benyújtani 2021. március 16-án 10 órától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb augusztus végéig.

MTI