Csökkenhet a kullancsok száma Magyarországon

2020. június 13. szombat 17:03

Csökkenhet a kullancsok száma Magyarországon

Eltűnőben vannak a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok, mert a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedvelik, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint a kevesebb csapadék miatt észak felé vonulnak. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható. 

 

 

A klímaváltozás miatt valamelyest csökkenhet a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok száma Magyarországon.

Nem valószínű, hogy az idei kullancsszezon jelentősen más lesz, mint amit eddig tapasztaltunk. Időszakosan egyes területeken megnő a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek száma, és vannak területek, ahol csökken - mondta Lakos András infektológus szakorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette: Magyarország abba a régióba tartozik, ahol várhatóan csökkenni fog a kullancsok száma.

Ez nem látványos, azonnali csökkenés.

Ennek oka, hogy az a kullancs, ami nálunk a Lyme-betegséget és a vírusos agyhártyagyulladást terjeszti, a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedveli, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint kevesebb csapadék miatt észak felé vonul. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható - tette hozzá.

MTI