Csaknem húszmilliót csalt ki egy házaspártól egy pécsi nő

2019. május 26. vasárnap 18:14

Csaknem húszmilliót csalt ki egy házaspártól egy pécsi nő

A Békéscsabai Járási Ügyészség jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 29 éves pécsi nő, valamint egy 68 éves békéscsabai nő és 39 éves fia ellen, akik éveken keresztül több millió forintot csaltak ki különböző ürügyekkel egy idős békéscsabai házaspártól. 

 

 

A 68 éves nő és 39 éves fia 2013-ban öröklési szerződést kötöttek egy békéscsabai idős férfival, ebből kifolyólag járni kezdtek az idős férfi Békéscsaba, Kazinczy lakótelepen található lakásához.

Ennek során összeismerkedtek a lépcsőházban lakó idős házaspárral, és a sértettek bizalmát elnyerve 2013 júniusától 2014 januárjáig több részletben összesen 2 M Ft-ot csaltak ki tőlük különböző ürügyekkel, így lakásuk tehermentesítésére, az eltartásukban álló személy ellátására, adósságainak kiegyenlítésére, majd temetési költségekre hivatkozással.

Azt ígérték, hogy vissza fogják fizetni a kölcsönöket, ez azonban nem állt szándékukban. 2015 nyarán ismét felvették a kapcsolatot a sértettekkel és további kölcsönöket - több, mint 500.000.-Ft-ot - kértek tőlük arra hivatkozással, hogy azok segítségével korábbi tartozásukat rendezik, erre azonban most sem került sor.

A férfi terhelt 2017 tavaszán élettársi viszonyt létesített egy 29 éves pécsi nővel és őt is bevonta a csalások elkövetésébe.

Az anya és a fia elhitették a sértettekkel, hogy a házukat értékesíteni fogják és abból kifizetik korábbi tartozásaikat; a ház vevőjeként a 29 éves nőt mutatták be, aki álnéven bemutatkozva, hamis személyigazolvány felhasználásával 900.000.-Ft kölcsönt kért és kapott az idős pártól arra hivatkozással, hogy külföldi örökségéhez ennek segítségével hozzá fog jutni.

A kölcsönt nem adta vissza, de a nő ezt követően is tartotta a kapcsolatot a sértettekkel, elmondta nekik valós személyes adatait, a bizalmukba férkőzött és 6 hónap alatt további 16 M Ft-ot csalt ki tőlük hamis ürügyekkel, így átutalási költségre, illetékre, állami támogatás igénylésre hivatkozással.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a két nő és a férfi ellen jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat.

A járási ügyészség vádiratában a 29 éves nővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta, valamint azt, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg a 68 éves nőt és a 39 éves férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje; az okozott kárt is meg kell a vádlottaknak térítenie.

Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség