Az udvari átkelőhelyen is megmérhetik az utasok testhőmérsékletét

2020. február 12. szerda 18:45

Az udvari átkelőhelyen is megmérhetik az utasok testhőmérsékletét

A koronavírus terjedését megelőző intézkedések végrehajtásában a rendőrség is részt vesz. Hat schengeni közúti határ­átkelőhelyen, köztük Udvaron, szigorú protokoll szerint ellenőriznek az Országos Mentőszolgálat munkatársaival. 

 

 

Az intézkedéseket Gál Kristóf alezredes, a rendőrség szóvivője ismertette.

- A rendőrség az alaptörvényben meghatározott feladatok mellett végzi a határforgalom ellenőrzését és a határátlépéssel kapcsolatos feladatait. A feladatkör letéteményeseként végrehajtja a kormány által felállított operatív törzs utasításait. A járvány terjedésének megakadályozása és a határforgalom ellenőrzése érdekében a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az érkező utasok utazási adatainak figyelembe vételével kockázatelemzés alapján történik meg egyes utasok egészségügyi állapotának ellenőrzése: a több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan, az egészségügyi szolgálat munkatársai testhőmérséklet-mérést végeznek - mondta a témában tartott sajtótájékoztatón Gál Kristóf alezredes.

Az ellenőrzésekhez szükséges érintés nélküli testhőmérők valamennyi határátkelőhelyen rendelkezésre állnak. A határértékeket meghaladó testhőmérséklet esetén egészségügyi szakszemélyzet végzi a további vizsgálatokat, és dönt a fertőzés gyanúját illetően. Gyanú esetén az utast az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják.

Azon a hat schengeni közúti határátkelőhelyen (Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye), ahol a tapasztalatok szerint érkezhetnek kínai turistacsoportokat szállító autóbuszok Magyarországra, az utasok ellenőrzését 24 órában az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik.

Az OMSZ munkatársai a kockázatos körbe tartozók testhőmérsékletét megmérik, amennyiben szükséges, a protokoll szerint kikérdezik őket. Ha az utas lázas, tehát testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius-fokot és más adatok is arra utalnak, hogy felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a határátkelőhelyen kialakított elkülönítőbe kerül a mentőszolgálat kiérkezéséig, majd további vizsgálatokra az érintettet kórházba szállítják.

Kizárólag a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren bevett gyakorlat tér el annyiban, hogy az ott szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet végzi az ellenőrzéseket.

A rendőrség biztosítja Magyarország valamennyi közúti határátkelőhelyén a szolgálatban lévő állomány védőfelszerelését: víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitril kesztyűt, gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszkot. A rend­őri állományt szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban - a szükséges mértékben - felkészítik. Gál Kristóf alezredes elmondta, hogy a rendőrség minden esetben arra kéri az utasokat, hogy a hatóság utasításait fegyelmezetten hajtsák végre, és a hivatalos tájékoztatásokat tekintse mindenki irányadónak.

Forrás: police.hu