Áder: szellemi örökségünk erkölcsi tanítás is

2015. november 11. szerda 14:41

Áder: szellemi örökségünk erkölcsi tanítás is

Áder János szerint a Szent Márton-év üzenete, hogy gazdag szellemi örökségünk nemcsak kulturális érték, hanem erkölcsi tanítás is.

A hagyomány nemcsak a múlthoz köt, hanem a jövőben is megtart - mondta a köztársasági elnök a Szent Márton-évet megnyitó beszédében, amelyet szerdán Pannonhalmán, az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által bemutatott szentmise végén mondott el.

Szent Márton életpéldája 1700 évvel a születése után arra tanít, hogy egy több mint ezeréves kultúra ma is élő alkotóerő. "Meg kell mutatnunk, hogy van bennünk figyelem és megértés a körülöttünk élők gondjai iránt, hogy az alázat nem divatjamúlt tulajdonság, és hogy az emberi munkának ma is célja, értelme és becsülete van" - fogalmazott a köztársasági elnök.

Erdő Péter szentbeszédében kiemelte: Szent Márton püspöki küldetése során egyszerre volt "újszerű, személyes és nagyszabású". Látogatta a falvakat, megismerte a szegény telepesek és a nagybirtokon élő rabszolgák nyomorúságát. "Márton nagy koncepciója - ha tetszik püspöki stratégiája - a vidék evangelizálása volt" - mondta a bíboros.

MTI