Kémprogrammal támadnak a Magyar Posta nevében

2021. április 10. szombat 15:03

Kémprogrammal támadnak a Magyar Posta nevében

A Magyar Posta arculati elemeit felhasználó, kéretlen elektronikus levelekben elrejtett információgyűjtő kémprogramra hívja fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. A rendőrség azt közölte: a levél nyelvezete eltér a megszokott hivatalos formulától, és már a megszólítás is gyanút ébreszthet.

 

 

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a kibervédelmi intézet azt írta, az intézethez több bejelentés érkezett olyan vírusterjesztő e-mailekről, amelyek a Magyar Posta arculati elemeit használják fel a címzett megtévesztéséhez.

A levélben szereplő hivatkozás megnyitását követően, a címzett eszközére egy tömörített fájl töltődik le, amelyben egy .exe kiterjesztésű, az úgynevezett AgentTesla trójai vírus egyik variánsa található. Az AgentTesla információgyűjtő kémprogram, amely - többi között - a billentyűleütések figyelésére is képes - írták.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, aki ilyen és ehhez hasonló adathalász e-mailt kap, ne kattintson az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik.

Azt javasolják, a címzettek minden esetben keressenek rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valódiságát. Az üzenet valóságtartalmáról az érintett cég vagy szervezet hivatalos tájékoztató felületein elérhető kapcsolati adatokon keresztül is meg lehet győződni.

Amennyiben munkahelyi e-mail-fiókba érkezik gyanúsnak ítélt levél, ajánlott spamüzenetként megjelölni, és értesíteni a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmazhatnak (például Microsoft Word dokumentumot, vagy tömörített .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Azt javasolják, ezeket ne nyissák meg és ne töltsék le a címzettek.

Az adathalászatról bejelentést lehet tenni a [email protected] e-mail címen, vagy az nki.gov.hu weboldalon.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya péntek délutáni közleményében azt írta, az üzenet szintén csomagkézbesítésről értesíti a címzettet, a link pedig az állítólagos küldemény nyomon követéséhez „szükséges".

Felhívták a figyelmet arra, hogy a levél nyelvezete a megszokott hivatalos formulától eltér, és már a megszólítás is gyanút ébreszthet. Hozzátették: a küldő általában egy külföldi szolgáltatóhoz tartozó e-mail címet használ, és az annak ellenére sem tartozik a postához, hogy a feladó sávban a Magyar Posta felirat jelenik meg.

Megismételték: a postafiókba érkező üzeneteknél mindig meg kell győződni arról, hogy az e-mail cím valóban a feladóként megjelölt szervezet hivatalos címe-e, a hivatkozás pedig valóban a szervezet oldalára irányít-e tovább. A támadás megelőzése céljából minden esetben ajánlott ellenőrizni azt is, hogy tényleg attól a csomagküldő-szolgáltatótól érkezett-e az értesítést, amelytől a csomagot várják.

A rendőrség azt javasolta, a felhasználók ne kattintsanak olyan hivatkozásokra, amelyek fájlok letöltését vagy személyes- illetve bankkártyaadatok megadását kérik. Amennyiben egy fájl letöltése a véletlen kattintással azonnal elindul, ne nyissuk meg azt, hanem rögtön töröljük - írták a police.hu oldalon.

MTI