Pécsi konferencia a kohéziós politikáról

2010. május 25. kedd 20:02

Többek között a nemzetközi válságból való kilábalást, az EU kohéziós politikai irányait is megvitatják a Regional Studies Association (RSA) idei nemzetközi konferenciáján, amelynek ezúttal Pécs ad otthont - mondta Horváth Gyula, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke, az MTA Regionális Kutatások Központjának igazgatója sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen kedden.

Megtiszteltetés, hogy az európai regionális tudomány szervezete, a Regional Studies Association (RSA) idei nemzetközi konferenciájának május 24. és 26. között Pécs ad otthont. Ez szimbolikus gesztusnak is tekinthető, ami egyértelműen a város, a dél-dunántúli régió és a regionális tudomány versenyképességét erősíti - mondta.

David Bailey, a RSA elnöke elmondta: a pécsi konferencia a szervezet 25 éves történetének legnagyobb rendezvénye. A háromnapos eseményre 50 országból közel 600 résztvevő érkezett, s mintegy 500 előadást tartanak. A 2010-es konferencián a szakemberek azt vitatják meg, hogy a nemzetközi válságból való kilábaláshoz milyen eszközökre és intézményekre van szükség a régiókban, illetve a településrendszerek fejlesztésének milyen irányai képzelhetők el.

Dirk Ahner, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatója előadásában hangoztatta: az európai kohéziós politika is reformokra szorul. Mindemellett a magyar kormányzat is profitálhat a konferencia tapasztalataiból, hiszen 2011-ben a magyar elnökség ideje alatt kell elfogadni az új, hosszú távra szóló, európai regionális kohéziós dokumentumot.

(mti)