Megújult a Baranya megyei levéltár kutatóterme

2014. február 27. csütörtök 16:04

Megújult a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltárának kutatóterme, a modern számítástechnikai eszközökkel is felszerelt helyiséget csütörtökön adták át Pécsett.

A levéltár mintegy 3,7 kilométernyi feudális és polgári dokumentumainak őrzésére szolgáló Rét utcai épület kutatórészlegének rekonstrukciója 43 millió forintba került, a pénzből olyan új szervert, digitális vitrineket, munkaállomásokat helyeztek üzembe, amelyek a digitális tartalmak elérésével gyorsabb, élvezetesebb munkát és tanulást tesznek lehetővé az érdeklődők számára.

Ódor Imre, a levéltár igazgatója elmondta, hogy az intézmény látogatói az érintőképernyős technológiának köszönhetően térképeket, képeslapokat és iratokat nézhetnek meg, olvashatnak el, sőt azokat egymásra is helyezhetik. Mindez különleges megfigyelésekre ad módot, s főként a középiskolai történelemoktatásban jelent komoly segítséget.

Ravasz Gyöngyvér, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium történelemtanára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a megújult kutatóterem kiválóan használható a ma már forrásfeldolgozásra épülő, valamint tevékenységközpontú általános és középiskolai történelem tanításban.

Hozzátette: a diákok a levéltár új, hozzájuk közel álló eszközeivel és a rendelkezésre álló forrásokból megismerhetik az iskolában tanult általános tananyag helyi vonatkozásait, ezzel mélységelvű tanulást folytathatnak, forráskritikát gyakorolhatnak.
Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának fideszes elnöke arról szólt, hogy a levéltári beruházás, a 21. századi technika alkalmazása nemcsak az ott dolgozók, valamint a kutatók munkáját segíti, hanem egyfajta nyitásként értelmezhető a tanuló ifjúság, a helyi lakosság felé.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a korábbi dokumentumok folyamatos digitalizálásával, az új iratok tárolásával e digitális eszközökkel való kutatás egyre inkább a mindennapok részévé válik.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója emlékeztetett rá: az intézmény tavaly fejezte be európai uniós elektronikus levéltár projektjét, hogy megoldja a közigazgatásban keletkező elektronikus iratok átvételét, feldolgozását, továbbá a korábbról őrzött irat- kép-, hang-, mikrofilm- és térképanyag digitalizálását, s biztosítsa internetes hozzáférhetőségüket.

Úgy vélte, ez a levéltárak létrehozásához hasonló minőségi változást jelent a levéltárosok életében, akiknek a kutatókhoz hasonlóan új informatikai ismeretekre is szükségük van mindennapi munkájuk elvégzéséhez.

A főigazgató újságíróknak elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár több mint 300 kilométernyi iratanyagot őriz. A dokumentumok digitalizálásának folyamatában azon anyagok élveznek elsőbbséget, amelyek leginkább számot tarthatnak a kutatók érdeklődésére.

Példaként hozta fel, hogy már megkezdődött az anyakönyvi mikrofilmeknek a digitalizálása, amely a családtörténet-kutatók számára óriási eredmény.

(mti)