Kutyája elvesztése után az éjszakai állatorvosi ügyeletért lép fel egy pécsi állatbarát

2015. július 06. hétfő 19:38

Kutyája elvesztése után az éjszakai állatorvosi ügyeletért lép fel egy pécsi állatbarát

Kutyájának sajnálatos elvesztése indított arra egy pécsi állatbarátot, hogy felmérje, mekkora igény lenne a kutyatartók körében az éjszakai állatorvosi ügyeletek iránt, még akkor is, ha ez plusz kiadást jelentene számukra. 

- Célul tűztük ki a megyében az állat-egészségügyi ügyeleti rendszer megismerését, az igények felmérését, majd ezek ismeretében egy tanulmány elkészítését, és amennyiben az eredmények megkívánják, az ügyeleti rendszer megreformálásának előmozdítását - ez a rövid leírás fogadja a Bernhardt Renáta honlapjára érkező látogatót.

A fiatal pécsi mérnök-informatikus a Pécsi Újság.hu megkeresésére elmondta, azért vágott bele a fent említettekbe, mert egy hónapja elvesztette Debra névre hallgatott kutyáját, s egyúttal azért szeretne tenni, hogy más ebtartóknak ne kelljen hasonló helyzetet átélniük:

- Egy 2012 szeptemberétől hatályos törvény nem teszi kötelezővé az éjszakai állatorvosi ügyelet fenntartását, amelyet így csak önkéntes alapon vállalhatnak a szakemberek - így Bernhardt Renáta. Mint kiemelte, jelenleg Pécsett a rendelési időn túl hétköznap 18-tól 23 óráig, hétvégén pedig reggel héttől 21 óráig van ügyelet.

Későn jött a segítség

Bernhardt Renáta a honlaphoz tartozó blogon megírta kedvencének szomorú történetét is:
- 2011 szeptember végén találták meg kidobva, koszosan, csapzottan, szilánkosra törött lábbal, összetört bordákkal, német juhászkutya létére az ebben a korban elvárható 12-16 helyett alig hat kilósan, szó szerint csont soványan - részletezi a szívszorító történetet Bernhardt Renáta. Hozzátette, az általuk befogadott, családtaggá vált kutya több esetben is szorult állatorvosi ellátásra, egy alkalommal azonban éjjel történt meg a baj, és mire reggel az állatorvos be tudott avatkozni, már késő volt, Debra elpusztult. Bernhardt Renáta leszögezte, nem célja felelősök keresése. Mint mondta, kutyája kezelőorvosainak kizárólag köszönettel tartozik, biztosan tudja, hogy minden tőlük telhetőt megtettek érte és tudásuk legjavát nyújtva igyekeztek segíteni kedvencén.

Ez alól Baranyában csak Mohács térsége volt kivétel, ahol a Mohácsi Állatkórház általában 0-24 óráig tartó állandó ügyeleti szolgálatot biztosít, ami egy pécsi, vagy mondjuk sásdi, szigetvári állatnál - sürgős esetben - sajnos nem nagy segítség - tette hozzá. Ugyanakkor e szolgáltatás közel egy hónapja már ott is szünetel.

A debra24.hu nevű oldalon ezért elkezdte felmérni, hogy a baranyai kutyatartók körében mekkora igény lenne az állandó éjszakai ügyelet fenntartására. Eddig több mint háromszázan töltötték ki a kérdőívet, és a válaszok alapján a túlnyomó többség még akkor is igényelné az éjszakai ellátás lehetőségét, ha az többletköltséggel járna számukra.

Az anonim kérdőívet kitöltők közül mindössze egy személy nyilatkozott úgy, hogy a pluszkiadás miatt valószínűleg nem venné igénybe a lehetőséget. Bernhardt Renáta zárásként annyit mondott még, a kezdeményezés célja, hogy valódi adatok birtokában tudják megkeresni az állatorvosi kamarát, és lehetőség szerint rábírni őket a szolgáltatás bővítésére.

Képünk illusztráció. 

B. G. - Fotó:Dittrich Éva