Elkezdődött! Megnyílt az EKF-év

2010. január 10. vasárnap 23:12

Elkezdődött! Megnyílt az EKF-év
Látványos megnyitóval vette kezdetét az Európa Kulturális Fővárosa év Pécsett. A város kétezer éves történetét egyórás műsorban foglalták össze a szervezők. Mintegy 15 ezren voltak kíváncsiak a helyszínen a megnyitóra, melyen részt vett, és beszédet mondott többek között Bajnai Gordon miniszterelnök (akit, amikor megszólalt, kifütyültek, beszéde végén viszont megtapsolták) és Hiller István kulturális miniszter is. Placido Domingo, a Pécs2010 fővédnöke videóüzenetben kívánt sikeres évet és bíztatta a pécsieket.

- Pécs olyan, mint Európa, a város maga a sokszínűség, amely összeköti az embert a kultúrával és a történelemmel - mondta Páva Zsolt polgármester az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitóján vasárnap este Pécsett. A politikus aláhúzta: Pécsett mindenkinek jut egy művészeti esemény, egy élmény.A polgármester beszédét követően egyórás megnyitót tartottak a város főterén, amely megtelt emberekkel. Nézze meg videónkat!
EKF-nyitány:Nyolc óriásbáb, látványos lézershow és több száz szereplő részvételével elevenítették fel a város kétezer éves történetét.

Ne feledjük

Elkezdődött Pécs történetének egyik legfontosabb szakasza.
Bár a Pécsi Újságot olvasóink minden bizonnyal nem a baloldal vezetői előtt hajbókoló orgánumként ismerték meg (sőt...), most, a hivatalos nyitány idején mégis kötelességünknek tartjuk, hogy megemlítsük: az EKF-et a város sokaknak köszönheti ugyan - kiemelendő például Takáts József és pályázatíró köre -, de nem feledhető a jelenleg is kómában lévő Toller László ex-polgármester lobbitevékenyége, melynek komoly szerepe volt abban, hogy Pécs lehet idén Európa Kulturális Fővárosa.
Innen kívánunk - ha lehetséges ez még egyáltalán - gyógyulást neki.
P. Zs.
 
Tíz jelenetben egyebek között a római kortól az egyházalapításon, az egyetem megalapításának időszakán és a török koron át egészen a modern korig és a XXI. századig különböző művészeti ágak bemutatójával idézték fel a város történetének fontos időszakait.

A fináléban több ismert személyiség, többek között Balikó Tamás, Demjén Ferenc, Lang Györgyi, a Szélkiáltó, valamint a Pécsi Balett, a MiZo-Pécs kosárlabdacsapat tagjai, és a Vivat Bacchus együttes énekelte együtt a műsor több száz szereplőjével a "Várj, míg felkel majd a nap!" című slágert, majd léershow-val és tűzijátékkal fejeződött be a látványos megnyitó.

Idén több mint 350 program és mintegy 100 további civil kezdeményezésű, vagy tártelepüléseken megvalósuló redezvény lesz az Európa Kultrális Fővárosa programsorozatban - minden napra jut tehát valamilyen kulturális esemény. Ahogy a megnyitón Páva Zsolt megfogalmazta: Pécs ma Magyarország, amely a holnapra tekint, Pécs sikere Magyarország sikere.


KÉPGALÉRIA: KLIKK A FOTÓRA!Képünkön a Széchenyi téri dzsámi az Európa Kulturális Fővárosa év megnyitóján

M. F. - P. Zs. - Videó: Hamerli Endre - Képgaléria: Dittrich Éva - Fotó: Kálmándy Ferenc/MTI