Életveszélyes a kerékpáros híd

2010. július 10. szombat 19:56

Életveszélyes a kerékpáros híd
Napról napra romlik a Pécsi-víz felett húzódó kerékpáros fahíd állapota, amelyet annak ellenére is naponta több száz gyalogos és biciklis használ, hogy a Pécs Holding a napokban lezárta az átkelőt, mert az már életveszélyessé vált.

Az átkelést tiltó szalagok a kihelyezés utáni másnap már nem voltak a helyükön, így, aki nem retten vissza a híd romos állapotától, akadály nélkül átkelhet rajta, ideiglenes úttorlasz majd csak a károk felmérése után kerülhet ki.

Az építmény a Verseny utca - Északmegyer dűlő kerékpáros út része, amely a pécsi bicikliút-hálózat legfontosabb és legforgalmasabb szakasza. Az aszfaltcsík a Belvárost és Kertvárost köti össze, kikerülve a kétkerekűek számára veszélyes felüljárót.

„Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő összeg a felújítás megkezdésére, keressük az anyagi forrásokat és várjuk az ajánlatokat" - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t a kerékpárutakat kezelő Pécs Holdig városüzemeltetési divíziójának vezetője, Weidinger Antal.

Hogy a híd rossz állapota minek köszönhető, arra több verzió is létezik:

„Még nem lehet pontosan megmondani, hogy mitől vált életveszélyessé az építmény. Szóba jöhet, hogy valakik a fahíd részeit ellopták, de lehet, hogy korhadás következménye a mostani helyzet" - folytatta Weidinger Antal.

Az említett bicikliút-szakaszon nem a mostani az első eset, hogy balesetveszélyessé vált a híd, a kerékpárosok beszámolója szerint évről-évre visszatérő probléma, hogy a felújítás után rohamosan romlani kezd az építmény állapota.

Tábla nem jelzi, hogy tilos használni, a Holding munkatársai pedig egyelőre nem tervezik, hogy az egyszerű szalagoknál „komolyabb" eszközökkel zárják le a hidat, így azt a baleset- és életveszély dacára továbbra is használni lehet.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva