A szökőkút nem közfürdő! - VIDEÓ

2010. július 14. szerda 19:00

A szökőkút nem közfürdő! - VIDEÓ
Felújított közterek, remek csobogók és hűsítő szökőkutak az egyik oldalon, dög meleg idő a másikon - a kettő közt pedig anyuka, apuka, kisgyerek és a hőségtől lángoló testű járókelő a maga kétségével: ugorjunk a kútba, vagy ne?

A szélsőséges esőzések és hűvös kora nyári idő után úgy néz ki, megérkezett a valódi kánikula. Az újonnan átadott szökőkutak pedig csábítóan hatnak azokra, kik egy kis felfrissülésre vágynak a nyári melegben. Tiltó tábla sehol, rendőr és közterület felügyelő is csak olykor-olykor tűnik fel a tereken.

Minden adott tehát egy kellemes megmártózáshoz, a gyerekeknek pedig egy ártatlan fogócskához például a Városháza előtti a fel-fel lövellő vízoszlopok között.

Bármekkora is a csábítás azonban, tisztában kell lenni azzal, hogy ebben az esetben - felnőttként - szabálysértést követünk el. A Közterület Felügyelet munkatársa felvilágosítása szerint a 218/1999. Kormányrendelet 17. paragrafusa értelmében "a közterületen történő fürdőzés szabálysértésnek minősül és 20 ezer forintos bírsággal is büntethető".

A gyakorlat viszont mást mutat. A felügyelők általában csak figyelmeztetnek, szigorúbb esetben pedig feljelentéssel élnek, de ilyenkor is csak a „tisztálkodás jellegű" mártózásoknak vetnek véget.

A szökőkutakról tudni kell, hogy zárt forgatórendszerrel működnek. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a víz kering bennük folyamatosan körbe-körbe. Dr. Weidinger Antal városüzemeltetési divízióvezető elmondta, hogy ezeket a vizeket ugyan kezelik fertőtlenítő- és algaölőszerrel, de tudomásul kell venni, hogy nem ivóvízről van szó. Amennyiben tehát valaki belemerészkedik, az csak és kizárólag saját felelősségére teheti, táblákkal ezt a jövőben sem fogják tiltani.

Dr. Jankovics Judit, az ÁNTSZ munkatársa is hasonlóan nyilatkozott:

- Mikrobiológiai eredmény hiányában nem lehet tudni, hogy melyik kórokozó szaporodott el, és ennek következtében milyen egészségügyi kockázattal jár a fürdőzés. Ha valaki fürdőként használja a szökőkutat, az az ő felelőssége, az ÁNTSZ ezt megtiltani nem tudja - mondta.


NÉZZE MEG VIDEÓNKAT:A szökőkutak vizében lévő baktériumok akkor veszélyesek igazán, ha az ember szájába vagy szemébe kerülnek. Ilyenkor a leggyakoribb esetben hányás, hasmenés vagy kötőhártya gyulladás jelentkezhet. Nagy veszélyt azonban nem jelent egy megkérdezett közegészségügyi szakember véleménye szerint, hiszen a strandokon hasonló rendszerrel forgatják és tisztítják a medencék vizét.

Kijelenthető: javasolni senki nem javasolja, hogy az ilyen jellegű vizekben keressünk felüdülést, de amíg nem jelennek meg a napozógyékényes „strandolók" talán egy eleresztett mosollyal vagy homlokráncolással mindenki elintézheti a dolgot.


Siptár Dávid - Fotó: Kováts Judit - Videó: Hamerli Endre