Nagycsaládok versenye a legkisebb lábnyomért

2010. október 28. csütörtök 10:56

A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indította el a „Nagycsalád - kis lábnyom" című kampányát, mely a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozza meg. A program keretében a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságát szeretnék növelni, valamint ezen keresztül a szén-szegény életmód népszerűsítését.

A kampány első lépéseként országszerte képzéseket tartottak a jelentkezőknek, melyen eddig összesen 400 család vett részt. A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások, azaz pl. a fűtés, világítás, közlekedés, befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket. A képzések után régiós koordinátorok segítségével - akik a NOE régiós titkárai közül kerültek ki -, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel és kiadványokkal támogatják a képzésben résztvevőket a szükséges tudás megszerzésében és megőrzésében.

A program másik, jelentős állomása a szintén országosan meghirdetett energiatakarékossági verseny. A verseny 6 hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon kalkulátorban feljegyezniük mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi), valamint kreatív, az egész család bevonását igénylő feladatokat kell elkészíteniük: például családi tervet arra, hogy hogyan lehet klímabarát a karácsonyi szünet, mi legyen a menü, milyen ajándékokat adjunk, vagy milyen programokat szervezzünk.

A versenyben bármely család részt vehet, regisztrálni a www.kislabnyom.hu honlapon lehet október végéig.

A családi energiatakarékossági verseny és a díjkiosztó rendezvény fővédnöke dr. Fülöp Sándor, a Jövő nemzedékek Országgyűlési Biztosa, aki a projekt sajtóbemutatóján kiemelkedő jelentőségű programként üdvözölte a versenyt. Beszédében elmondta, hogy a tudósok szerint sajnos az emberiség az ökológia három területén elérte azt a határt, amit már nem biztos, hogy vissza lehet fordítani. A három „vörös zóna" a klímaváltozás, a biodiverzitás és a világ élelmezésének kérdése. A szakértő rámutatott, hogy a „Nagycsalád - kis lábnyom" projekt értékes és valóban időszerű, az elsajátított ismeretek széles körű alkalmazása enyhíthet a problémán.

A projekthez kapcsolódóan a szervezők megmérték minden rendezvény karbon-lábnyomát. Az eddig megtartott 8 családi képzés hatásaként összesen 2 tonna szén-dioxid kibocsátás keletkezett, aminek a legnagyobb részét az étkezés és az utazások adták. Ezt a szennyezést 30 darab, 50 éves, kiterjedt lombkoronával rendelkező tölgyfa tudná semlegesíteni 1 év alatt. A kibocsátás kompenzációját a programgazdák ennek megfelelő mennyiség őshonos gyümölcsfa ültetéssel fogják kompenzálni.


Forrás: NOE