Magyarok tragikus balesete a Himaláján

2010. április 27. kedd 16:44

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfő délután érte a baj, lavina sodorta el őket - áll a pekingi magyar nagykövetséghez ma, késő délután érkezett faxon.

A Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László eltűnt - mondta Sárközy, kiegészítve azzal, hogy Klein Dávid állapotáról egyelőre még nem tudtak meg részleteket.

Az ismert magyar sportembereket körülbelül 7000 méteres magasságban érte a baleset. Az expedíció tagjai és a helyi szakemberek megkezdték Várkonyi keresését. Klein és Várkonyi április 3-án lépett be Kínába, és a tervek szerint június 8-án hagyták volna el az országot Nepál irányába.

A www.expeditions.hu című honlapon a két férfi útjáról legfrissebb információként az olvasható, hogy a csapat április 18-án kora reggel elindult a 6400 magasan lévő előretolt alaptáborból, hogy kiépítse az 1-es tábort. „Várkonyi László sajnos gyomorpanaszokkal küzdött, és emiatt egyórányi mászás után visszafordult. Klein Dávid 11 órakor érte el az 1-es tábor helyét 7000 méteren. Kiásta a sátor helyét, deponálta a sátrat és a többi felszerelést egy zsákban, majd 13 órakor elindult lefelé. 15 órára visszaért az előretolt alaptáborba, ahol a csapat jelenleg is tartózkodik."

A csapat további terveiről Klein Dávid azt írta: „A további tervünk még bizonytalan: lehet, hogy Konyi holnap egyedül felmegy, felvisz egy sátrat az 1-es táborba, majd lejön az alaptáborba (én meg egyenesen az alaptáborba megyek), de az is lehet, hogy holnap mindketten felmegyünk az 1-es táborba, ott alszunk, és holnapután (április 21.) felállítjuk a 2-es tábort, majd 22-én megyünk le az alaptáborba".

(mti)