Újabb lövöldözések voltak egy koppenhágai zsinagógánál

2015. február 15. vasárnap 09:05

Agyonlőtt egy embert a dán rendőrség vasárnap Koppenhágában, a szombat délutáni és éjszakai lövöldözések helyszínének közelében. Ezt a rendőrség közölte, de az első jelentésekből nem derül ki, hogy az áldozatnak köze volt-e a támadásokhoz. Korábban egy embert halálosan megsebesítettek a fején, és két rendőr is megsebesült vasárnap hajnalban Koppenhágában, egy zsinagógánál.

A hatóságok egyelőre nem tudták megmondani, hogy az újabb támadás összefüggésben van-e a szombat délutáni lövöldözéssel, amelyet szintén a dán fővárosban, egy kulturális központban követtek el a szólás szabadságáról tartott rendezvény közben, és amelyben egy férfi meghalt, három rendőr megsebesült. A dán sajtó szerint az éjjeli támadást követően egy metró- és egy vasútállomást is kiürítettek a közelben.

A zsinagógához a lövöldöző a jelentések szerint gyalog érkezett, majd hasonló módon elmenekült a helyszínről. A fejbe lőtt civil néhány órával a támadás után belehalt sérüléseibe. Csak annyit közöltek róla, hogy 55 éves férfi. A rendőrök egyike a karján, a másik a lábán sebesült meg. A koppenhágai rendőrség a lövöldözések után igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy jelentősen fokozta jelenlétét a fővárosban, és szigorúan ellenőrzi a körzetet.

A Ritzau dán hírügynökség értesülése szerint a hatóság egyetlen támadóban gondolkodik, és úgy tudni, férfi volt az elkövető.

A hajnali órákban még keresték mindkét lövöldözőt, városszerte rendőri barikádokat állítottak fel. Sajtójelentések szerint egy embert őrizetbe vettek, de nem tudni, kapcsolatba hozható-e a támadásokkal.

Németországban a rendőrség azt jelentette be, hogy a koppenhágai lövöldözések miatt fokozottan ellenőrzik a Dánia felől érkező járműveket. Erre a dán hatóságok kérésére került sor, de egyelőre nem lehet tudni, van-e olyan információ, amely arra mutat, hogy bármelyik támadó Németország felé tartana.

A kulturális központnál délután lezajlott lövöldözést a kormány terrortámadásnak minősítette. A rendezvényt a korábban Mohamed prófétát gúnyrajzon ábrázoló Lars Vilks svéd karikaturista vezetésével tartották. A tettesről még este közzétettek egy fényképet, ezen egy körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi látható, aki sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

Vasárnap hajnalban az amerikai kormányzat és a NATO főtitkára is elítélte a koppenhágai támadásokat.

(mti)