Újabb erszényesoroszlán fajt fedeztek fel Ausztráliában

2017. december 09. szombat 08:30

Tizenkilencmillió éve kihalt erszényesoroszlán megkövült maradványait fedezték fel Ausztráliában. 

 

Ausztrália őskori és jelenkori élővilága mindig is lenyűgözte a világot. Most egy olyan évmilliókkal korábban élt faj maradványait fedezték fel, amely az erszényes oroszlánok családjába tartozott, és mintegy húszmillió évvel ezelőtt tartotta rettegésben az akkori vadvilágot.

A kutya nagyságú emlős koponya-, fog- és lábcsontfosszíliára a Queensland állam egy településektől távol eső vidékén, a Riversleigh világörökségi ásatási helyszínen találtak rá. Nevét egy vadállatrajzairól híressé vált ausztrál illusztrátorról, Peter Schoutenről kapta, így lett Wakaleo schouteni.

A tudósok a fogazatából következtetnek étrendjére. Éles kisőrlői voltak, ami arra utal, hogy képes volt velük kisebb madarak, emlősök, békák és gyíkok húsát darabokra tépni, és feltételezik széles alapú őrlőfogai alapján, hogy növényt is evett.

Az őslénytan jelen felfedezéssel együtt már kilenc erszényes oroszlán fajt tart számon. Ezek az állatok idővel egyre nagyobbra nőttek, a legkésőbb, mintegy harmincezer éve kihalt Thylacoleo carnifex egyedei nagyjából 110-130 kilogrammosak lehettek.

A kutatók a közeljövőben tanulmányozzák a csontváz további maradványait. Céljuk, hogy ezekből megismerjék, miként élt ez az állatfaj, milyen volt a mozgása, és mennyire volt csúcsragadozó a korabeli természeti környezetében.

Az erszényesoroszlánok az erszényesek alosztályába tartoznak, nem az oroszlán rokonai, csak éles fogaik miatt nevezte el így őket Richard Owen brit őslénykutató a 19. században.

MTI