Szigorodnak a beutazási feltételek Ausztriába

2021. december 18. szombat 15:34

Szigorodnak a beutazási feltételek Ausztriába

Ausztria december 20-tól szigorítja a beutazási feltételeket, hogy meg lehessen fékezni a koronavírus új, omikron nevű mutánsának terjedését - jelentette be péntek este az osztrák egészségügyi minisztérium. 

 

 

A korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk.

A karantént egyébként egy a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás.

Az ingázókra továbbra is az enyhébb 3G-szabály van érvényben, miszerint a letesztelt emberek, vagyis friss negatív vírusteszt lelettel rendelkező oltatlanok is beutazhatnak.

„A szigorúbb beutazási korlátozások nagy kihívásokat jelentenek mindenekelőtt azok számára, akik a karácsonyi ünnepek alatt külföldre utaznak. Ugyanakkor ezek a szabályok éppen a jelenlegi helyzetben szükségesek, hogy gátat tudjunk szabni az omikron terjedésének Ausztriában" - jelentette ki Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter.

MTI