Megsokszorozódhat a brutálisan meleg napok száma

2020. február 15. szombat 13:10

Megsokszorozódhat a brutálisan meleg napok száma

Négyszeresére nőhet az északi féltekén az extrémmeleg napok száma az évszázad végére még akkor is, ha sikerül teljesíteni a párizsi klímaegyezmény céljait - állapította meg egy új tanulmány. 

 

Azok a napok, amikor mind az éjszakai, mind a nappali hőmérséklet kiugróan magas, különösen veszélyesek az emberi egészségre, mivel ilyenkor a szervezet nem képes lehűlni napnyugta után sem.

Kínai kutatók elemezték az északi félteke hőmérsékleti adatait az 1960-as évektől kezdve. A világ népességének 90 százaléka él az Egyenlítőtől északra.

Az extrémforró 24 órás periódusok gyakorisága és intenzitása is egyértelműen növekvő tendenciát mutatott. Azok a napok számítanak ebbe a kategóriába, amelyeknek legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklete a felső 10 százalékban szerepelt az 1960-2012 közötti periódusban.

Ezután az egyes régiókra jellemző adatok felhasználásával modellezték a szélsőségesen forró napok jövőbeli lehetséges számát.

Még ha az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentik is annyira, hogy az megfeleljen a párizsi klímaegyezmény céljának, vagyis a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok alatt tartásának, a kutatók szerint az extrémforró napok száma valószínűleg megnégyszereződik 2100-ig - írták a Kínai Tudományos Akadémia kutatói a Nature Communications című szaklap aktuális számában.

MTI