Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

2018. november 25. vasárnap 10:51

Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben

Megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete vasárnap délelőtt Brüsszelben, amelyen várhatóan aláírják a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról. 

 

 

Az ülés reggeli megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek.

Ezután munkaülés kezdődik a Brexit után bennmaradó tagállamok vezetőinek részvételével.

Theresa May brit miniszterelnök délelőtt 11 órakor csatlakozik a huszonhetekhez, és várhatóan aláírják a két dokumentumot.

A találkozó a hivatalos tervek szerint dél körül véget ér, mivel több uniós vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is nyilvánvalóvá tette, hogy nem akar már tárgyalni, csak aláírni a kész egyezményt.

Szombat reggel a spanyol miniszterelnök még "vétóval" fenyegetett, amennyiben nem tisztázzák Gibraltár kérdését, ez azonban intenzív tárgyalások eredményeként délutánra sikerült.

Meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy a két dokumentum aláírását fogja javasolni a résztvevőknek, valamint azon véleményének adott hangot, hogy bár a britek távozása sajnálatos, sikerült megtalálni a lehető legjobb kompromisszumot.

A kiválási megállapodásról majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

Képünkön: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Giuseppe Conte olasz kormányfő (k) a rendkívüli Brexit-csúcson Brüsszelbe

MTI