Kemény landolást hajtott végre a Holdon az indiaiak szondája

2019. szeptember 29. vasárnap 13:10

Kemény landolást hajtott végre a Holdon az indiaiak szondája

A NASA egyik műholdjának pénteken bemutatott felvételei igazolták, hogy a Csandraján-1 indiai holdszonda Vikram leszállóegysége úgynevezett kemény landolást hajtott végre.

 

 

A Vikram leszállóegység szeptember elején közelítette meg a Hold felszínét, de megszakadt vele a kapcsolat csupán pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, a déli sarkvidékén.

A NASA új képein látható a landolási terület, de annak pontos meghatározása nem sikerült, a felvételek ugyanis szürkületben készültek. Az amerikai űrkutatási hivatal szerint az érintett terület a déli sarkponttól mintegy 600 kilométerre, egy viszonylag ősi vidéken található - írja a BBC.com. A Csandraján-2 szeptember 7-én szállt volna le a Holdon, útnak indulása után egy hónappal. A terveknek megfelelően közelítette meg a Holdat, majd mintegy 2,1 kilométerrel a felszín felett megszakadt vele a kapcsolat.

„A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szeptember 17-én haladt el a landolási terület felett, és egy sor nagyfelbontású képet készített a régióról. Egyelőre nem sikerült a leszállóegység pontos helyét meghatározni vagy az egységet lefényképezni" - közölte az űrügynökség.

„Szürkület volt, amikor a fényképek készültek a területről, emiatt a felszín nagy részét árnyékok borítják. Lehetséges, hogy a Vikram leszállóegység egy árnyékban rejtőzik. A fények kedvezőbbek lesznek, amikor az LRO októberben ismét elhalad a terület felett és ismét megpróbálja meghatározni a leszállóegység helyzetét" - áll a közleményben.

Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak.

MTI