Ismét cápát láttak az Adriában, ezúttal Makarska partjainál bukkant fel - Videó!

2019. június 13. csütörtök 17:02

Ismét cápát láttak az Adriában, ezúttal Makarska partjainál bukkant fel - Videó!

A part közelében úszkáló cápát a népszerű horvátországi üdülőhelyen, Makarskánál videózták le egy hajóról - olvasható a Travelo oldalán. Három nap alatt ez volt a második cápaészlelés a térségben. 

 

Cápát láttak a közkedvelt horvátországi üdülőhelyen, Makarskán. A ritka esetről egy videó is készült, a felvételen az látható, hogy egy cápa úszik a vízben nem túl messze a parttól:





A hajóból rögzített felvétel gyorsan körbejárt a közösségi oldalakon, nagy ijedtséget keltve a turisták és a helyiek körében.

A helyiek szerint példátlan az eset, az elmúlt három napban ez volt a második cápaészlelés a térségben. Makarska mellett Grebaštica település partjainál is láttak egy példányt - írja a Pannon RTV a horvát Index hírportál híre alapján, amely arról is beszámolt, hogy négy évszázad alatt mindössze egy halálos kimenetelű cápatámadásról tudnak a térségben.

Tavaly egy másik közkedvelt nyaralóhelyen, Montenegróban, Bečići partjainál látott az egyik turista egy cápát a vízben.

Az Adriai-tengerről egyébként kilenc, ember elleni fehércápa-támadás dokumentált, amely kettő kivételével mind halálos kimenetelű volt. Csónakok ellen elkövetett fehércápa-támadásról négy esettanulmány készült.

Ezek többsége a harmincas években történt, majd az 1990-es évek derekától, illetve a 2000-es évek elején ismét megjelentek a nagy fehér cápák az Adriai-tengeren.

Az egyik extra nagy példány, a 2003. június 24-én Jabuka szigete mellett, horvát tonhalhalászok kerítőhálójába akadt 5,7 méter hosszú és több mint kéttonnás nőstény egyed volt.

2005-ben pedig Pula térségéből jelezték halászok, hogy nagy fehér cápát észleltek a nyílt tengeren.

 

Az Adriára lassan visszaszivárgó nagy fehér cápák 2008-ban villantották meg ismét félelmetes fogsorukat. Ebben az évben október 7-én, Vis szigetén, a parttól körülbelül 20 méteres távolságra, négy szlovén légzőcsöves búvár szigonypuskával halakra vadászott.

A sekély vízben egyikükre, a 43 éves Domjan Pecekre egy öt méter körüli nagy fehér cápa támadt rá.

Pecek súlyos, roncsolásos lábsérülést szenvedett el, de szerencséjére a spliti kórházban sikeres életmentő operációt hajtottak végre rajta.

 

A műtét közben felfedezték, hogy az egyik, felső állkapocsból származó kitörött fog az izomrostok közé ékelődött. A fog alapján a spliti oceanográfiai intézet szaktudósai megerősítették, hogy a támadó nagy fehér cápa teljes hossza öt méter körüli lehetett.

Képünk illusztráció.

 

 

EQM