Horvátországban további szigorításokat vezetnek be

2020. november 24. kedd 17:00

Horvátországban további szigorításokat vezetnek be

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2323 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 108 014-et.  

 

Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1445-re emelkedett. Kórházban 2093 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Zágrábban hétfőtől a lakosság tömeges tesztelésébe kezdtek. Egy nap alatt 1200 gyors, antigén tesztet végeztek, és minden harmadik tesztalany lett pozitív.

Eközben Andrej Plenkovic horvát kormányfő részvételével kedden videokonferencia keretében ülésezett a nemzeti válságstáb és a megyei elöljárók. A tanácskozást követően Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a hét végéig újabb szigorításokat léptetnek életbe, amelyek karácsonyig lesznek érvényben.

Részletekbe nem bocsátkozott a tárcavezető, de mint mondta, nem lesz a tavaszihoz hasonló gazdasági leállás, és kijárási tilalmat sem rendelnek el.

Horvátországban a jelenlegi intézkedések szerint a nyilvános összejöveteleken legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni. Zárva vannak az éjszakai szórakozóhelyek, a kávézók és éttermek pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

Néhány megyében ugyanakkor már most szigorúbb intézkedések vannak érvényben. Varasd megyében bezárták a vendéglátóhelyeket és az edzőtermeket, valamint tilosak a nyilvános összejövetelek. Eszék-Baranya megyében pedig távoktatásra álltak át a középiskolák és az általános iskolák felső tagozatos osztályai.

MTI