Horvátország újabb migrációs hullámra készül

2019. október 17. csütörtök 11:21

Horvátország újabb migrációs hullámra készül

Horvátország drónokkal és éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerákkal készül a Törökországból, Görögországból és Bosznia-Hercegovinából érkező újabb migrációs hullámra - közölte a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön. 

 

 

A horvát belügyminisztérium (MUP) öt pilóta nélküli repülőgépet vásárol 20,8 millió kuna (mintegy 930 millió forint) értékben: három középhatótávolságút, az Alfatec vállalattól és két nagyhatótávolságút, az Ericsson Nikola Tesla és KING ICT cégtől. A tárca két rövidhatótávolságú drónt is be szeretett volna szerezni, de ne nem kapott rá ajánlatot - írta az újság.

A tárca vásárol ezenkívül 450, mobiltelefonon követhető, éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerát, közel 700 ezer kuna (mintegy 31,3 millió forint) értékben, valamint 2,5 millió kunáért (mintegy 112 millió forint) álcázó mintás egyenruhát és hálózsákokat a határőrségnek - tették hozzá.

A lap szerint a minisztérium a menekültbefogadó állomások kapacitását is növelni akarja.

Arra, hogy Európát elérheti egy újabb migrációs hullám, egyre több európai uniós tisztségviselő is figyelmeztet - hangsúlyozták, majd hozzátették: ez a jelzés csak tovább erősödött azóta, hogy a török hadsereg offenzívát indított a kurdok ellen Északkelet-Szíriában.

A horvát határokra azonban e nélkül is nagy nyomás nehezedik. Az elmúlt kilenc hónapban Szlovénia 7656 határsértőt toloncolt vissza Horvátországba, csak az elmúlt hónapban 1203-at.

Emellett a horvát-bosnyák határ közeli, boszniai Bihac körzetében körülbelül hatezer menedékkérő várakozik. Az elmúlt napokban a boszniai hatóságok 1500 migránst szállítottak át a város közeli, a határtól alig öt kilométerre lévő Vucjak településen kialakított ideiglenes befogadóközpontba - írta a lap.

Képünk illusztráció.

 

MTI