Erdélyben az erdő szélén sátraztatják a migránsokat

2015. szeptember 20. vasárnap 16:26

Erdélyben az erdő szélén sátraztatják a migránsokat

Sátortábort építettek a román hatóságok a Romániába érkező migránsoknak a Temes megyei Kunszőlős határában, és sátortábor készül a délebbre lévő Temesmóránál is, ahol a Temesvárt Belgráddal összekötő E70-es európai út átlépi a román-szerb államhatárt - közölte vasárnap a Digi 24 hírtelevízió, illetve a belügyi tárca. 

A Nagykomlós (Comlosu Mare) községhez tartozó Kunszőlős a román-szerb államhatár szomszédságában fekszik, mintegy húsz kilométerre a magyar-román-szerb hármashatártól. A hírtelevízió által bemutatott képsorokon mintegy ötven kék színű katonai sátor látható, amelyeket a csendőrség és a határrendészet egységei őriznek. A hírtelevízió kommentárja szerint a sátortábor felépítésével a román hatóságok arra az esetre készülnek, ha a bevándorlók Románia felé próbálnák megkerülni a kerítéssel védett magyar-szerb határt. A televízió tudósítója megállapította, hogy Románia megerősítette határai védelmét a térségben.

A televízió helyi lakosoktól arról értesült, hogy a román határőrség az elmúlt napokban több határsértőt is elfogott, akik között menekültek is vannak. Valamennyiüket visszaküldték Szerbiába. Hivatalosan a hatóságok sem a sátortábor építését, sem a határsértőkről szóló értesüléseket nem erősítették meg.

A román belügyminisztérium szombaton azt közölte, hogy Temes megyében egy gyakorlat keretében ellenőrzik a román hatóságok műveleti válaszadási képességét, tekintettel a szomszédos országokban tapasztalt bevándorlási hullámra.

A román belügyminisztérium vasárnap elemezte a térség biztonságpolitkai helyzetét, és a szombaton kezdődött gyakorlat eredményeit. A tárca vasárnapi közleménye szerint a Temes megyei Alsósztamora (Stamora) és Temesmóra (Moravita) térségében még egy sátortábor épül. A hármashatártól mintegy száz kilométerre délkeletre fekvő Temesmóránál lépi át a román-szerb államhatárt a Temesvárt Belgráddal összekötő E70-es európai út.

A minisztérium közlése szerint a táborokban ellenőrzik a külföldiek átvizsgálásának, regisztrálásának, azonosításának, ujjlenyomatvételnek és egyéb sajátos eljárásoknak a képességét. Ezzel párhuzamosan a határőrség, a csendőrség és a rendőrség, valamint a bevándorlásügyi állami szervek képviselői más sajátos feladatokat is végeznek, hogy átfogó választ adhassanak a jelenlegi kihívásokra.

"Ha Romániára nem is nehezedik jelenleg migrációs nyomás, ezekre a műveletekre szükség van, hogy ellenőrizzük a reakcióképességünket a térségben" - idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Gabriel Oprea belügyminisztert.

A Digi 24 hírtelevízió által megszólaltatott Miroslav Tascu Stavre, a nemzetközi kapcsolatok szakértője nem tartotta szerencsésnek, hogy folytatódnak a diplomáciai pengeváltások Románia és Magyarország között. Hozzátette, ha Romániába is eljutnak a Nyugat-Európába tartó bevándorlók, ők csak Magyarországon át távozhatnak az országból. Ehhez pedig a román és a magyar hatóságok közötti együttműködésre lenne szükség.

MTI - Fotó: romaniatv.net