Édes bor: nem egészséges? - A borkóstoló véleménye

2011. március 31. csütörtök 20:40

Az egészséges életmód előretörésével az édes borok fogyasztása jelentősen visszaszorult - mondta Frédéric Lebel francia borkóstoló, aki a legnagyobb hazai élelmiszerüzletlánc házi borversenyén tartott előadást a világtrendek alakulásáról.

"Az egészségükre jobban figyelő fiatal értelmiségiek körében változott leginkább a borfogyasztás, és ez elsősorban azokat az édes fajtákat érinti hátrányosan, mint például a híres sauternes-i fehérborok" - magyarázta a több mint huszonöt éves szakmai tapasztalattal rendelkező vezető sommelier, aki korábban a Legjobb Sommelier Franciaországban elnevezésű verseny bronzérmese, illetve a Legjobb Sommelier Párizsban verseny aranyérmese volt.

Vincze Árpád főborász a francia szakember előadásához kapcsolódva elmondta: bár a magyar boroknak is jót tesz a minél nagyobb nemzetközi elismerés, a jelenlegi mértékű magyar borfogyasztásnak pont megfelelő a magyar termelés. Az ajánlott borfajtákkal kapcsolatban Vincze Árpád kiemelte, hogy a rossz időjárás miatt vörösboroknál a 2010-es évjárat országszerte gyengébbnek számít, bár azokban a pincékben, ahol jó a technológia, a rozékat és a fehérborokat is megfelelő minőségben lehetett előállítani.

"Magyarországról jelenleg az illatos fehérborfajtákat exportálják előszeretettel. Például az Irsai Olivért az olaszok és az északi államok vásárolják. A Cserszegi Fűszeres és az ehhez hasonló magyar muskotályos fajtákból szinte alig marad az országban" - tette hozzá a szakember.