Édes bor: nem egészséges? - A borkóstoló véleménye
2011. március 31. csütörtök 20:40
Az egészséges életmód előretörésével az édes borok fogyasztása jelentősen visszaszorult - mondta Frédéric Lebel francia borkóstoló, aki a legnagyobb hazai élelmiszerüzletlánc házi borversenyén tartott előadást a világtrendek alakulásáról.
"Az egészségükre jobban figyelő fiatal értelmiségiek körében változott leginkább a borfogyasztás, és ez elsősorban azokat az édes fajtákat érinti hátrányosan, mint például a híres sauternes-i fehérborok" - magyarázta a több mint huszonöt éves szakmai tapasztalattal rendelkező vezető sommelier, aki korábban a Legjobb Sommelier Franciaországban elnevezésű verseny bronzérmese, illetve a Legjobb Sommelier Párizsban verseny aranyérmese volt.
Vincze Árpád főborász a francia szakember előadásához kapcsolódva elmondta: bár a magyar boroknak is jót tesz a minél nagyobb nemzetközi elismerés, a jelenlegi mértékű magyar borfogyasztásnak pont megfelelő a magyar termelés. Az ajánlott borfajtákkal kapcsolatban Vincze Árpád kiemelte, hogy a rossz időjárás miatt vörösboroknál a 2010-es évjárat országszerte gyengébbnek számít, bár azokban a pincékben, ahol jó a technológia, a rozékat és a fehérborokat is megfelelő minőségben lehetett előállítani.
"Magyarországról jelenleg az illatos fehérborfajtákat exportálják előszeretettel. Például az Irsai Olivért az olaszok és az északi államok vásárolják. A Cserszegi Fűszeres és az ehhez hasonló magyar muskotályos fajtákból szinte alig marad az országban" - tette hozzá a szakember.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Tíz éve ásták meg a pécsi labdarúgás...
- Fiatal rablók tartották rettegésben...
- Kiszámította a KSH, hogyan alakult az...
- Szállást keres a Szentírás - Új...
- Több mint egy hónapja hiába keresnek...
- Magukat rendőrnek álcázva csapott le...
- Orbán Viktor: a békéhez erő kell, a...
- Pénteken talán már eltehetjük az...
- Kell az erősítés, szolgálati kutyákat...
- Hétfőn a magyar írásbelikkel...