Belélegezhető oxigént találtak a Tejútrendszeren túl

2020. február 26. szerda 16:07

Belélegezhető oxigént találtak a Tejútrendszeren túl

A csillagászok először azonosítottak molekuláris oxigént egy a Tejútrendszeren túl található galaxisban, az egyetlen hátulütője a legújabb felfedezésnek, hogy a belélegzésre alkalmas levegő 581 millió fényévre van a Földtől.

 

 

A felfedezést a Shanghaji Csillagászati Obszervatórium kutatóinak egy csoportja végezte Junzhi Wang vezetésével. A csapat a molekuláris oxigént a Földtől 581 millió fényév távolságra lévő galaxisból, a Markarian 231-ből érkező fényhullámok elemzésével azonosította - írta a Daily Mail.

A Vice nevű híroldal szerint ironikus módon a Föld légkörében található oxigén és egyéb gázok jelenléte megnehezíti a távoli galaxisokból érkező fényhullámok pontos leolvasását, mivel a légkörben található különféle gázelemek rendszerint elnyelik vagy átirányítják az említett fényhullámokat, ezzel ellehetetlenítve azok elemzését.

Kvazárokból érkeztek a fényhullámok

A csoport által leolvasott Markarian 231-ből kibocsátott fényhullámok azonban kvazárokból, azaz „csillagszerű rádióforrásokból" (QSO) származtak. A QSO-k olyan távoli égitestek, amelyek csillagszerű megjelenésűek, de infravörös fényt bocsátanak ki, és alacsonyabb hullámfrekvencián haladnak, mint a hagyományos csillagok.

Mivel a Markarian 231 fényhullámai egy QSO-ból érkeztek, szignifikánsan alacsonyabb hullámfrekvenciájuk volt, mint az általános, eltorzított jeleknek, és ezért torzító hatások nélkül jutottak át a Föld légkörén.

A fényhullám mérését két országban, két különböző eszközzel végezték: az IRAM 30 méteres teleszkópjával Granadában, Spanyolországban és az Northern Extended Millimeter Array teleszkóppal a Francia Alpokban.

Az eredmények alapján a csapat becslései szerint a Markarian 231 galaxisban több mint százszor annyi oxigén található, mint a Tejútrendszerben, ahol az elmúlt húsz évben két helyen detektáltak molekuláris oxigént.

Az oxigén az élet fejlődéséhez szükséges kulcsfontosságú elem

Az ember tiszta oxigént csak rövid ideig képes belélegezni - ezt bizonyos egészségügyi állapotok általános kezelésére is használják -, de a légzőrendszereünknek a Földön található levegő más elemeire - például a nitrogénre és a szén-dioxidra - is szüksége van, hogy normálisan működjön.

A tiszta oxigén hosszabb ideig történő belégzése tartós tüdőkárosodást és oxigénmérgezést okozhat, amelynek eredményeként a vér hemoglobinszintje több oxigénmolekulával terhelődik meg, mint amennyit hordozni képes.

A tudósok ennek ellenére úgy gondolják, hogy az oxigén az élet fejlődéséhez szükséges kulcsfontosságú elem. A csoport szerint a további kutatások segíthetnek megérteni, hogy az oxigéneloszlás hogyan befolyásolja a galaxisok fejlődését, és ez miként hozhatja létre az élet kialakulásához szükséges feltételeket.

A Földön kívüli életre talán már meg is találták az első bizonyítékot a tudósok, akik a kanadai teleszkóppal fogtak szabályosan ismétlődő, titokzatos jeleket, melyek egy távoli galaxisból érkeztek.

Az 16 napos ciklus szerint rendeződő erős rádiókitörések pontos helyét egyelőre nem sikerült meghatározniuk, de úgy gondolják, hogy ezek lehetnek az eddigi legkülönlegesebbek, amiket valaha észleltek.

Képünk illusztráció.

MTI - Fotó: MTI/AP/NASA