Azt állítja egy turista, hogy cápát látott az Adriában, Montenegró partjainál

2018. augusztus 09. csütörtök 18:23

Azt állítja egy turista, hogy cápát látott az Adriában, Montenegró partjainál

Cápát vélt látni egy turista az Adriai-tengerben, Montenegróban. Jelenleg is megfigyelés alatt tartják a partot, adta hírül a Blic és a Szabad Magyar Szó.

 

Egy közkedvelt nyaralóhelyen, Montenegróban, Bečići partjainál látott az egyik turista egy cápát a vízben - számoltak be a lapok. 

Nemrégiben, a Földközi-tenger menti Tunézia partjainál is kifogtak hatalmas fehér cápát, így nem elképzelhetetlen, hogy néhány példány az Adrián is megjelent.

Ezt akár az is okozhatja, hogy elszaporodtak a kékúszójú tonhalak, akiknek a vonulását követik a fehér cápák, ám mindez egyelőre csak feltételezés.

A határrendőrség figyeli a partot, és vizsgálja az esetet. Minden turistát óvatosságra intenek, és kérik, legyenek körültekintőek.

Az Adriai-tengerről egyébként kilenc, ember elleni fehércápa-támadás dokumentált, amely kettő kivételével mind halálos kimenetelű volt. Csónakok ellen elkövetett fehércápa-támadásról négy esettanulmány készült.

Ezek többsége a harmincas években történt, majd az 1990-es évek derekától, illetve a 2000-es évek elején ismét megjelentek a nagy fehér cápák az Adriai-tengeren.

Az egyik extra nagy példány, a 2003. június 24-én Jabuka szigete mellett, horvát tonhalhalászok kerítőhálójába akadt 5,7 méter hosszú és több mint kéttonnás nőstény egyed volt. (Az esetet a Spliti Oceanográfiai és Halászati Intézet két tengerbiológusa, Alen Soldo és Jakov Dulicic dokumentálták.)

2005-ben pedig Pula térségéből jelezték halászok, hogy nagy fehér cápát észleltek a nyílt tengeren.

 

Az Adriára lassan visszaszivárgó nagy fehér cápák 2008-ban villantották meg ismét félelmetes fogsorukat. Ebben az évben október 7-én, Vis szigetén, a parttól körülbelül 20 méteres távolságra, négy szlovén légzőcsöves búvár szigonypuskával halakra vadászott.

A sekély vízben egyikükre, a 43 éves Domjan Pecekre egy öt méter körüli nagy fehér cápa támadt rá.

Pecek súlyos, roncsolásos lábsérülést szenvedett el, de szerencséjére a spliti kórházban sikeres életmentő operációt hajtottak végre rajta.

 

A műtét közben felfedezték, hogy az egyik, felső állkapocsból származó kitörött fog az izomrostok közé ékelődött. A fog alapján a spliti oceanográfiai intézet szaktudósai megerősítették, hogy a támadó nagy fehér cápa teljes hossza öt méter körüli lehetett.

Képünk illusztráció.


 

EQM - Fotó: pixabay