Szorongó embereken is segít a Wing Tsun Kung Fu és a harcművészet mestere, Szabó Edina

2018. szeptember 22. szombat 10:52

Szorongó embereken is segít a Wing Tsun Kung Fu és a harcművészet mestere, Szabó Edina

Határozottságot, önbizalmat ad - többek közt így jellemezte a Wing Tsun Kung Fut Szabó Edina, aki immár tizenkét éve tartja edzéseit Pécsett. A lapunknak nyilatkozó mester elmondta, a harcművészet különlegessége abból áll, hogy a védekező és a támadó technikákat egyszerre alkalmazza. Népszerűsége azonban nem csak a hatékony önvédelemnek köszönhető, hanem nagyrészt annak is, hogy közösséget alkotnak.

 

- Mit nyújt a Wing Tsun Kung Fu?

- Fizikailag és szellemileg is fejleszti a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt - válaszolta Szabó Edina mesteredző. - A gyakorlóknak hatékony önvédelmi tudást, határozottságot, magabiztosságot, önbizalmat ad, fejlődik a koncentrációs képességük. Önfegyelemre, egymás iránti türelemre nevel. A kung fus közösség családot alkot, ahol a tanítványok tisztelik, befogadják és elfogadják egymást.

Olyan nincs, hogy valaki túl öreg

A gyerekeknek 7 éves kortól ajánlott az edzésekre járni, felső korhatár pedig nincs. Szabó Edina elmondta, Pécsett jelenleg a 7-14 esztendős korosztály és a 30 év felettiek vannak a legtöbben. A gyerekeknél a fiúk és a lányok létszáma nagyjából megegyezik, a felnőttek között azonban több a férfi.

- A problémákkal küzdők számára is segítséget jelenthet a közösség?

- A szülők visszajelzései alapján a szorongó, magatartási zavaros gyermekek esetén jelentős javulásokat értünk el edzőtársaimmal. A felnőtteknél is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk: valakinek például helyreállt a vérnyomása, más a munkahelyi stresszt viseli könnyebben, mióta rendszeresen jár a tréningekre.

- Immár 12 éve tanít. Milyen változásokat tapasztalt ezen időszak alatt a kung-fu népszerűségét illetően, valamint az emberek harcművészethez való viszonyában?

- Mióta oktatok, a Wing Tsun mindig is népszerű volt. Az emberek többsége biztos, hogy már találkozott vele például rendezvényeken egy-egy bemutató erejéig, vagy láthatta a filmekben. Az elmúlt években egyre többen nyitnak a harcművészetek felé, sokan tartják fontosnak, hogy önvédelmet tanuljanak. Négy-öt éve tapasztaltam egy nagy ugrást, azóta a szülők mind több gyermeket hoznak edzésekre. 

Névjegy

Szabó Edina Siklóson született 1986-ban, jelenleg vállalkozóként a kung-fu oktatás mellett pályázatírással, projektmenedzsmenttel foglalkozik. Férjével idén ünnepelték az első házassági évfordulójukat. Szabadidejében szeret kirándulni, olvasni, a barátaival társasjátékozni.


- Miben áll a Wing Tsun Kung Fu egyedisége?

- Nem lehet más harcművészettel, küzdősporttal összehasonlítani. Aki megtámad bennünket, általában erősebb, vagy annak hiszi magát, esetleg nem egyedül van. Ha belegondolunk, egy utcai szituációban az agresszor nem fog egy sípszóra megállni, nekünk tehát az a célunk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt épen, győztesként kerüljünk ki egy ilyen helyzetből. A Wing Tsun Kung Fu egyik jellegzetessége, hogy felhagyott az erő erő ellen elvével, a támadásokat nem blokkolja, hanem elvezeti. A védekező és a támadó technikákat nem külön-külön két fázisban, hanem egy időben hajtjuk végre, így az ütést nem csak hárítjuk, hanem azonos időben vissza is támadunk.

- Többségében miért jelentkeznek az edzésekre?

- A legtöbben önvédelmet szeretnének tanulni, illetve mozogni, hogy egészségesek legyenek. Sokan vannak, akik azért járnak hozzánk, hogy kikapcsoljanak egy kicsit, a gondolataik elterelődjenek a munkáról, a gondokról, le tudják vezetni a stresszt. Olyanok is akadnak, akik tartozni szeretnének valahova.


 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva