Nyolcvanegy esztendős lenne a pécsi kapuskirály, Rapp Imre, aki az eszével is védett

2018. szeptember 15. szombat 15:19

Nyolcvanegy esztendős lenne a pécsi kapuskirály, Rapp Imre, aki az eszével is védett

Szombaton lenne 81 esztendős a Pécsi Dózsa és a PMSC kapuslegendája, Rapp Imre, aki páratlan pályafutása során a válogatottig is eljutott. 

 

A Pécsi Dózsa, illetve a PMSC korábbi kapuskirálya Rapp Imre 1937. szeptember 15-én, a Tolna megyei Dunaföldváron jött világra. Elsőként az ökölvívással ismerkedett, labdarúgó pályafutását később kezdte a helyi egyesületben. Alkatilag nem volt egy tipikus hálóőr, ellenben ruganyosságával, elszántságával, s nem utolsósorban eszével sok-sok dolgot meg tudott oldani.

1954-ben a Dunaföldvárból a Paksba igazolt. Tehetsége hamar kiderült, ezért hívták 1959-ben a Kaposvári Kinizsitől a Tatabányai Bányászba, ahol Grosics Gyula cseréje volt egészen 1964-ig. Rapp Imre azonban védeni akart, így 1965-ben Pécsre került, ahol közel tíz éven át az ő nevével kezdődött a Pécsi Dózsa első osztályú labdarúgócsapatának összeállítása.

Részben neki köszönhették a lila-fehérek, hogy mind 1968-ban, mint 1969-ben az NB I-ben a hatodik helyen végzett a pécsi csapat. 1970-ben a Newcastle United elleni emlékezetes nemzetközi kupamérkőzésen az angol csapat első három tizenegyesének kivédésével döntően járult hozzá a továbbjutáshoz. 1973-ban egy FTC elleni mérkőzésen 10-es osztályzatot kapott, másodikként a Népsport által bevezetett osztályozás történetében.

Az ikonikus hálóőr pécsi színekben 1965 és 1975 között összesen 291 bajnoki mérkőzésen szerepelt, öt gólt szerzett tizenegyesből. 

Aktív pályafutását 1976-ban a Kaposvári Rákócziban fejezte be. Rapp Imre tagja volt olimpiai ezüstérmes (1972., München), valamint Európa-bajnoki 4. (1972., Belgium) csapatnak, négyszeres B-, egyszeres felnőtt válogatott, utóbbi esetben az NDK ellen játszott.

Rapp Imre három éve hunyt el, egykori kapuskirályunk ma lenne 81 esztendős.

Forrás: PMFC