Nagyon közel volt a bravúrhoz Csonka Zsófia, de sajnos lemaradt a döntőről a világbajnokságon

2018. szeptember 08. szombat 13:22

Nagyon közel volt a bravúrhoz Csonka Zsófia, de sajnos lemaradt a döntőről a világbajnokságon

A pécsi Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok mezőnyének legjobb második napi teljesítményét produkálta, ám végül minimális különbséggel lemaradt a döntőről a dél-koreai Csangvonban zajló olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon, amelyen a junior lány pisztolyos csapat bronzérmet nyert. 

 

A 25 méteres szám pénteki első felében, a 30 pontlövészetben mindhárom magyar gyengén teljesített, Csonka és Sike Renáta 286, míg Major Veronika 282 kört ért el, míg a mezőnyből 22 lövő produkált 290 kört, vagy annál jobbat.

Győrik Csaba szövetségi kapitány a helyzet érzékeltetésére pénteken az MTI-nek annyit jegyzett meg, hogy Csonkának és Sikének is hibátlan, 300 körös produkcióra lenne szüksége a szombati gyors szakaszban, és még az sem biztos, hogy elég lenne a döntőhöz.

Csonka Zsófia, a szám 2015-ös Európa-bajnoka minden bizonnyal tisztában volt azzal, mire van szüksége a döntőhöz, és egészen kiemelkedően lőtt.

A pécsiek olimpiai hatodikja a 48. helyről várta a 30 gyors szakaszt, amelyben az első 24 lövése tízes volt, és már úgy tűnt, sikerül neki a "feltámadás", ám a 25. sorozata csak nyolcas lett. Az utolsó öt lövésből aztán négy tízest és egy kilencest ért el, ezzel 297 körrel zárta a 30 lövést, amivel a legjobb volt a 81 fős mezőnyben. Összességében 583 kört produkált, a döntőbe pedig a hetedik és a nyolcadik is 584 körrel jutott be.

Ugyanakkor Csonkának a fináléhoz 585 kör kellett volna, mert jóval kevesebb belső tízese volt - ami holtversenynél dönt -, mint vetélytársainak. Csonka Zsófia végül a 19. helyen zárt.

"Zsófival beszéltünk arról tegnap, hogy 300 kör kellene ma, és ő majdnem megcsinálta. Kiemelkedően lőtt, már kezdtük elhinni, hogy meglesz, de sajnos nem sikerült. Természetesen nem a mai napon múlott ez, hanem a tegnapin" - mondta Győrik Csaba az MTI-nek.

A másik két magyar közül a legutóbbi vb-n ebben a számban bronzérmes Sike Renáta 574 körrel az 52., míg Major Veronika 569-cel a 64., míg a csapat a 13. lett.

Az aranyérmet az ukránok klasszisa, Olena Kosztevics szerezte meg.

A nap másik olimpiai felnőtt számában, a női kisöbű sportpuska 3x40 lövéses versenyében az orosz Julija Karimova győzött.

A magyar csapat szombaton megszerezte első érmét, miután a junior nők sportpisztolyos számában az Egri Viktória, Komáromi Krisztina Panna, Fábián Sára

Ráhel összeállítású csapat a harmadik helyen végzett 1714 körrel. Egyéniben - a riói olimpián légpisztolyban szereplő - Egri Viktória 575 körrel a hatodik helyen bejutott a fináléba, amelyben a nyolcadik helyen zárt.

 

MTI