Nagy show-t ígér Makai Renátó, aki Növényi Norberttel csap össze a Dicsőség Napján

2018. január 20. szombat 12:03

Nagy show-t ígér Makai Renátó, aki Növényi Norberttel csap össze a Dicsőség Napján

Nem mindennapi összecsapásra készül a pankráció baranyai kiválósága, Makai Renátó. Növényi Norberttel mérkőzik meg május 26-án, a Dicsőség Napján. 

Makai Renátó gyerekkora óta sportol, alapsportága a dzsúdó volt, majd küzdősporttal kezdett foglalkozni. A korábbi MMA bajnok ketrecharcosként is nagy sikereket ért el, profi mérkőzéseken vett részt. Amerikában is járt, ahol fellépett a californiai Sacramentoban rendezett Gladiator Challenge MMA gálán, amit meg is nyert.

 

A sportoló mindig is szimpatizált a pankrációval, külföldi útjai során találkozott először ezzel a sportággal. A pankráció főleg a show-ról és az emberek szórakoztatásáról szól, akciószínháznak és sportszórakoztatásnak is nevezik. A közönség a küzdő karaktereket meg is szeretheti, de unszimpatikussá is válhatnak számukra. A pankrációhoz persze alaptudásra is szükség van, ismerni kell a küzdősport elemeit, figyelni kell a kameramozgásra és a kaszkadőrmutatványokhoz is érteni kell.

Magyarországon is működik egy profi szervezet, a HCW, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Hungarian Championship Wrestling 2010-ben alakult, évről évre egyre többen kíváncsiak a HCW műsoraira, a birkózók pedig folyamatosan képezik magukat. Hazánkban már a pankráció iránt rajongó közösség is létrejött, akik rendszeresen ellátogatnak a gálákra és a különböző rendezvényekre, ahol szurkolhatnak kedvenceiknek. A gálákat Budapesten szervezik meg, emellett rengeteg helyre hívják a pankrátorokat, akik többek között a pécsi PlayIT-en is rendszeres fellépők.

Növényi és Makai már régóta ismerik egymást, így a kihívás elfogadása is természetes volt. Növényi Norbert 1980-ban szerzett olimpiai aranyat. Később kipróbálta magát a ketrecharcban is, ahol MMA világbajnok lett 116 kg-os súlycsoportban. Ahhoz, hogy újra ringbe léphessen, kellett az a közösség, amibe Makai Renátó révén került be.

Növényi édesapja az ötvenes évek elején profi pankrátor volt és Fehér Angyal néven került be a Hírességek Csarnokába.

Az összecsapás fontos esemény lesz a magyar pankráció történetében, hisz amellett, hogy Növényi egy show keretén belül apja nyomdokaiba lép majd, s megküzd Renátóval, ez lesz az utolsó szereplése is egyben, s így búcsúzik el a magyar közönségtől.

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva