Michelisz robog a világbajnoki cím felé

2019. december 15. vasárnap 09:00

Michelisz robog a világbajnoki cím felé

Michelisz Norbert magabiztosan váltotta győzelemre a pole pozícióját a túraautó-világkupa (WTCR) idényzáró hétvégéjének első futamán Malajziában. A magyar pilóta mögött Aurélien Panis és Gabriele Tarquini ért célba, míg mögöttük a bajnoki rivális Esteban Guerrieri látta meg a kockás zászlót a negyedik helyen.


 

Bár már a pénteki napon is ijesztegették a mezőnyt az esőfelhők Sepangban, a szabadedzéseket és az időmérőket sikerült megúszni csapadék nélkül. Szombaton és vasárnap reggel azonban jelentős eső esett a pálya környékén, így hamar biztossá vált, hogy az időjárás nagy szerephez juthat az idény utolsó versenyein.

A nyitó futam előtt nem sokkal elállt az eső, ám az aszfalt még nedves volt - ráadásul később még több csapadékot vártak -, ami nemcsak a gumiválasztásokat befolyásolta jelentősen, hanem azt is eredményezte, hogy a mezőny csak a biztonsági autó mögött kezdhette meg a versenyt.

A kilenc körösre tervezett viadal azonban csak egy körrel hosszabbodott (a biztonsági autó mögött eltöltött első két kört hozzáadják a versenytávhoz), hiszen a nyitó kör végén el is hagyta a pályát a safety car, vagyis a második körben szabaddá vált a versenyzés. Michelisz könnyen megtartott az első helyet, míg a bajnoki rivális Esteban Guerrieri megkezdte a felzárkózást. A harmadik körben már három helyet javítva a 6. helyen haladt.

A következő körökben Guerrieri még két pozícióval került közelebb Micheliszhez, aki azonban nagyszerű tempót diktált az élen. Viszont nem az argentin volt az egyetlen, aki sok pozíciót javított. A bajnoki címre már csak matematikailag esélyes Yvan Muller a hetedik körben már a hatodik volt, és elkezdte támadni az előtte álló hondásokat.

Guerrieriéknek azonban segített a szabadkártyás Joao Paulo Lima de Olivera, aki a futam végéig sikeresen feltartotta Mullert. Michelisz magabiztos győzelmet aratott, míg az argentin riválisa a negyedik helyen látta meg a kockás zászlót. Michelisz mellé Aurélien Panis és Gabriele Tarquini állhatott fel a dobogóra. Tassi Attila a 13. pozícióban zárta a nyitó futamot.

Folytatás 11.15-től a második versennyel.


EQM