Két pécsivel, Knoch Viktorral és Burján Csabával lett harmadik a gyorskorcsolya váltó az EB-n

2018. január 14. vasárnap 16:51

Frissítve: 2018. január 14. vasárnap 19:01

Két pécsivel, Knoch Viktorral és Burján Csabával lett harmadik a gyorskorcsolya váltó az EB-n

FRISSÍTVE! Knoch Viktor: "kicsit idegesítő, hogy minden évben belehibázunk." Mindkét magyar váltó érmet nyert a drezdai EnergieVerbund Arenában rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon: a női négyes második, a férfi harmadik lett. 

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összeállítású kvartett az orosz mögött, de a francia és a német staféta előtt szerezte meg az ezüstérmet.

A Knoch Viktor (képünkön jobbra), Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta férfi váltó pedig a Hollandia és Oroszország mögött lett bronzérmes az olaszokat megelőzve.

Előbb a női fináléra került sor. Keszler jól elkapta a rajtot, azonnal élre állt. A négyből egyik csapat sem akciózott, így a magyarok vezették a vonatot és látszólag kézben tartották a futamot. Ez akkor sem változott, amikor már fokozódott a tempó. Az első izgalmas jelenetsor akkor történt, amikor nyolc körrel a vége előtt a németek egyik embere az elrontott váltás miatt elesett. De nem sokáig maradt három staféta versenyben az érmekért, ugyanis alig néhány körrel később a franciák is elestek.

A hajrá így kétcsapatos küzdelemre redukálódott, de a tavaly vb-ezüstérmes magyarok voltak előnyösebb pozícióban. Az utolsó váltást azonban az oroszok fél körrel előbbre hozták, s ekkor sikerült a legutóbb is ezüstérmes magyar váltó elé kerülniük. Jászapátira hárult a feladat, hogy visszaszerezze az éllovas pozíciót, azonban ez nem sikerült neki, így az előző évhez hasonlóan ismét második lett a négyes, pedig ezúttal reális esély kínálkozott arra, hogy 2009 után ismét kontinensbajnok legyen.

A férfiaknál hasonló taktikát követtek a magyarok, azaz próbáltak elől helyezkedni, bár eleinte az olaszokat hagyták vezetni, mögöttük eleinte orosz-holland volt a sorrend, de féltávnál felcserélődött. A története első Eb-aranyára hajtó magyar staféta 17 körrel a vége előtt élre állt. Olyannyira kontrollálta a futamot, hogy megpróbált elszakadni riválisaitól, de a hollandok éberek voltak, így még időben a magyar kvartett nyomába eredtek. Az egész Eb legjobbja, a mind az öt számban aranyérmes Sjinkie Knegt pedig hét körrel a vége előtt az élre tört, alig néhány körrel később a magyarok ráadásul az oroszok mögé szorultak. Innen már nem volt visszaút, hiába próbáltak meg mindent a Liu fivérek.

A magyarok ezúttal egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a kontinensviadalt, egyéniben Bácskai Sára Luca 1500 méteren lett harmadik.

Eredmények:
férfi 5000 méteres váltó:
1. Hollandia (Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dennis Visser) 6:36.198 perc
2. Oroszország (Szemjon Jelisztratov, Gyenyisz Ajrapetjan, Viktor An, Alekszandr Sulginov) 6:36.273
3. Magyarország (Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor) 6:36.348
női 3000 méteres váltó:
1. Oroszország (Tatyjana Borogyulina, Jemina Malagics, Szofija Proszvirnova, Jekatyerina Jefremenkova) 4:11.462 perc
2. Magyarország (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra) 4:11.582
3. Franciaország (Veronique Pierron, Tifany Huot Marchand, Selma Poutsma, Gwendoline Daudet) 4:18.935

Knoch Viktor kissé bosszankodva értékelt a drezdai EnergieVerbund Arenában rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot követően.

"Minden a terv szerint alakult. Az olaszok vezettek, mi mögöttük pihentünk, aztán a végére élre álltunk. Kicsit elhúzni is sikerült, talán két bója előnyünk is volt, de Liu Shaoang belebotlott, így a hollandok feljöttek" - mesélt az 5000 méteres férfi váltók döntőjéről a negyedik olimpiájára készülő Knoch. "Persze a vége így olyan kaotikus lett, hogy egy pillanatra nemcsak a hollandok és az oroszok kerültek elénk, hanem az olaszok is. Ezt figyelembe véve legalább az érem összejött. Sanyi jól ment a végén, de Knegt és An ellen nem egyszerű, annyira jól reagálnak le mindent".

A 28 éves versenyző saját bevallása szerint a szombati elődöntő után úgy érezte, ezúttal végre összejön az arany, ugyanis a legjobb nyolc között rajt-cél győzelmet aratott a Burján Csabával, Liu Shaoanggal és Liu Shaolin Sándorral többek között a későbbi aranyérmes hollandokat megelőzve. A férfi váltó még soha nem nyert aranyérmet Eb-n.

"Kicsit idegesítő, hogy minden évben belehibázunk. Persze jó, hogy így is rendre ezüst- vagy bronzérem van, de jó lett volna elmondani magamról, hogy Európa-bajnok vagyok" - összegzett Knoch, aki egyéniben is szerepelt a kontinensviadalon, de azt is keserédesnek nevezte. Úgy vélte, az 1500 méter elődöntőjében jogosan zárták ki, amikor összeakadt a Drezdában mind az öt számban győztes Sjinkie Knegttel, de abban nem biztos, hogy vasárnap az 1000 méter elődöntőjében is jó döntés született, amikor ismét a hollanddal került harcba. Az 1000 méter negyeddöntőjét viszont nagyon jónak értékelte, ott egyetlen kigyorsítással negyedik helyről ugrott az élre.
"Megérte kijönni. Ahhoz képest, hogy sérülések miatt nem versenyeztem a szezonban, jól ment" - mondta bizakodóan Knoch.

 

MTI - Fotó: archív