Ilyen is volt: több mint 16 ezer néző előtt fogadta a PMFC a vörös ördögöket

2019. október 03. csütörtök 09:05

Ilyen is volt: több mint 16 ezer néző előtt fogadta a PMFC a vörös ördögöket

1990. október 3-án Garami József piros-fekete legénysége Újmecsekalján alaposan megszorongatta Alex Ferguson fiait. 

 

 

A PMSC labdarúgócsapata huszonkilenc évvel ezelőtt nyerte meg a Magyar Kupát, aminek jogán elindulhatott az akkori Kupagyőztesek Európai-kupájában. Garami József mesteredző gárdáját a sorozat első fordulójában a Manchester United-del sorsolták össze.

A vörös ördögök otthonában elszenvedett 2-0-ás vereség után a KEK-visszavágójára 1990. október 3-án került sor Újmecsekalján, méghozzá valamivel több, mint 16 000 néző előtt.

A találkozó első negyedórájában enyhe angol fölény alakult ki, főleg Mark Hughes adott munkát erőszakos kapura töréseivel a pécsi védőknek. Majd fordult a kocka, a 18. percben Lehota István beívelését Czéh László fejelte mellé. Míg a 25. percben Bérczy Balázs jó labdával ugratta ki a jobboldalon Kónya Mihályt, akinek lövése megpattant egy angol védőn, és a vendégek felszabadítottak. Ekkor feljöttek a piros-feketék, ők lettek kezdeményezőbbek.

A 32. percben az első szögletet is a mieink érték el. Majd óriási gólhelyzetet hagyott ki Czéh László, aki Lovász Ferenc passzát követően 10 méterről lőtt kapu fölé. A 42. percben Czérna Sándor 25 méteres lövését védte vetődve Les Sealey. A felidő hajrájában kiegyenlítetté vált a játék. A 45. percben Lee Martin baloldali beívelését Clayton Blackmore kapásból, 8 méterről lőtte rá, de a labda fél méterre elkerülte a kaput.

A második félidő 53. percében ismét Clayton Blackmore 18 méterről leadott, a jobb felső sarokba tartó szabadrúgását fogta biztosan Bodnár László. Míg az 57. percben az angol támadó 25 méterről lőtt félmagas bombája a jobb kapufáról pattant vissza a mezőnybe. A 78. percben azonban a vendégek már nem hibáztak, s megszerezték a vezetést. Ekkor ki más, mint Clayton Blackmore ívelt előre, Brian McClair pedig 7 méterről a bal felső sarokba fejelt, 0-1.

A PMSC így hazai pályán elszenvedett egygólos vereségével, 3-0-s összesítéssel búcsúzott a sorozattól.

A lefújás után az azóta már visszavonult Sir Alex Ferguson így nyilatkozott a pécsi csapatról, illetve a lezajlott nagy csatáról:

- Jobban játszott a Pécs, mint Manchesterben, de azt hiszem, mindenki láthatta: sok esélyt nem hagytunk nekik. Jól kezdtünk, s a remek formában lévő Brian McClair egyéni akciójával eldöntötte a mérkőzést. Remélem, a folytatásban, mind a bajnokságban, mind a kupában hasonlóan eredményes játékot mutatunk, az elkövetkező időszakban is.

Ennyi év távlatából bátran mondhatjuk, a PMSC-sek vereségük ellenére jól megállták a helyüket a sorozat későbbi győztesével szemben. A pécsi labdarúgás történetébe pedig hősként vonultak be a piros-feketék játékosai. Ha másért nem, hát azért, mert az azóta megszűnt Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) a baranyai megyeszékhelyre miattuk jöttek el az angolok.

PMSC: Bodnár - Kónya, Balog, Braun, Palaczki - Megyeri, Bérczy, Czérna - Lovász, Czéh, Lehota (Bojás, 72. perc.). Vezetőedző: Garami József.

Manchester United: Sealey - Anderson, Pallister, Bruce, Donaghy - Blackmore, McClair, Phelan, Webb, Martin (Sharpe, 86. perc) - Hughes. Vezetőedző: Alex Ferguson.

Forrás: PMFC