Id. Dárdai: "Hiába tette le Palcsi a szakmai anyagot, nem alkalmazzák"

2014. november 10. hétfő 18:55

Id. Dárdai:

Az utánpótlásképzés reformját sürgeti idősebb Dárdai Pál (képünkön), aki Kulcsár Árpád megbízott vezetőedző munkáját segíti a PMFC-nél. A pécsi labdarúgás legendás alakja szerint csak akkor lehet sikeres a klub, ha saját nevelésű játékosokra alapoz. Az ifjabb Dárdai Pál nevéhez fűződő szakmai anyag az asztalon van, már „csak" alkalmazni kellene.

Amíg korábban Kulcsár Árpád dolgozott másodedzőként idősebb Dárdai Pál mellett Dombóváron, napjainkban fordított felállásban folyik a munka, immár a PMFC-Matias csapatánál.

- Nagyon szívesen vállaltam a pályaedzői feladatot. Nem zavar, ha koszos lesz a kezem a bójától, kiveszem a részem a napi munkából, de e mellett a szakmai meglátásaimra is kíváncsiak - nyilatkozta hírportálunknak a Pécsi MSC korábbi játékosa, vezetőedzője.

A többek közt a Beremend, a DDGáz és a Barcs felnőtt együtteseinél is megfordult szakember úgy látja, jóval több van a mostani Pécsben, mint azt a csapat kiesőzónához közeli helye mutatja a bajnoki tabellán.

- Látjuk, hogy mik a hibák, azon dolgozunk, hogy ezeket kijavítsuk. Ebben partnerek a játékosok is, hiszen az akarat megvan bennük. Ha jönnek a sikerek, meglesz az önbizalom is - vélekedett.

Mindenesetre - tette hozzá - ahhoz, hogy a pécsi foci egyáltalán megközelíthesse a korábbi eredményeket, gyökeres átalakításokra van szükség.

- Sajnos csak halogatjuk az utánpótlás rendszerének megújítását. A fiam (ifj. Dárdai Pálról, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitányáról van szó, akit édesapja csak Palcsinak hív - a szerk.) már letett egy kész szakmai anyagot az MLSZ illetékeseinek asztalára, ám ezt egyelőre nem alkalmazzák. A jó irány, ha egy csapat a saját nevelésű játékosokra épül, hiszen a hazánkban játszó légiósok többsége egyáltalán nem kötődik a klubjához. Arról nem is beszélve, hogy a magyar fiatalok elől veszik el a lehetőséget - fogalmazott.

Elmondta, „a PMFC-nél viszonylag jó a helyzet, hiszen négy-öt olyan fiatal játékos található a keretben, akik a nagycsapatban is megállják a helyüket". Ennél azonban több kell, szögezte le.

Dárdai Pál szerint, ha holnap elkezdik alkalmazni a német mintán alapuló szakmai képzést, akkor is legkorábban nyolc-tíz év múlva lehet látványos eredményt elérni. Úgy látja, ezt az időt nem lehet megspórolni, felesleges tehát a halogatás.

Képünk november elején készült.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva