Hamarosan nemcsak a Széchenyi téren, hanem akár olimpián is felléphetnek a pécsi breakesek

2021. október 01. péntek 15:59

Hamarosan nemcsak a Széchenyi téren, hanem akár olimpián is felléphetnek a pécsi breakesek

Már-már megszokott látványosság a pécsi Széchenyi téren rendszeresen fellépő breakes csapat. A sportág iránt nagy az érdeklődés a városban, a Bodyrock Pécsi Breakegyesület Kertváros mellett a Pécsi Kulturális Központban (Szivárvány Gyermekházban) is várja a tánc iránt érdeklődőket. A szórakoztatás mellett egy komoly sportágról van szó, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2024-től az olimpia programjában is szerepelni fog a break.


A járvány miatt nehéz másfél éven van túl a Bodyrock Pécsi Breakegyesület, de végre úgy tűnik, ahogy az élet más területein, itt is helyreáll a világ rendje.


 

- Lényegében nem működtünk a karantén idején. Nehéz időszak volt, hiszen a gyerekeknél folyamatosan fent kell tartani az érdeklődést, a személyes kapcsolatot. Nem tarthattunk előadásokat az iskolákban, így a korábbi, nagyjából hatvan főből álló létszámunk mostanra körülbelül a felére esett vissza - nyilatkozta Nagy Zsolt, az egyesület vezetője.

Mint megtudtuk, már újra járhatják a sulikat, így pozitívan tekint a jövőbe, október másodikán pedig a sportcsarnokban is ott lesznek a sportágválasztón.

A break iránti érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, minthogy igény mutatkozott arra, hogy ne csak Kertvárosban tartsanak foglalkozásokat, ezért már a Pécsi Kulturális Központban, ismertebb nevén a Szivárvány Gyermekházban is várják az uránvárosi és a belvárosi fiatalokat.

Bár egy kifejezetten nehéz sportágról van szó, akit érdekel ez a mozgásforma, sokat profitálhat. Az egészségmegőrzés mellett fontos szempont, hogy a versenyeknek köszönhetően világot láthatnak a táncosok, de akár olimpikonokká is válhatnak.

- A 2024-es párizsi olimpián mutatkozik be a breaktánc. Ez hatalmas feladatot, felelősséget ró ránk is, hiszen Magyarországon messze mi vagyunk a legnagyobb utánpótlás-nevelő bázis - fogalmazott Nagy Zsolt.

Vannak, akik szerint túl nagy a sérülésveszély. Az egyesületi vezető ezzel kapcsolatban elmondta, manapság már profi módon zajlik az oktatás, folyamatosan haladnak a könnyebb elemektől a nehezebben kivitelezhetőkig. Annak érdekében dolgoznak, hogy a gyerekek minél gyorsabban tanulhassák meg a táncot, minimalizálva a sérülésveszélyt.

A pécsi breakesekkel gyakran találkozhatunk a pécsi Széchenyi téren, de számos rendezvényen, versenyen is fellépnek.

Palotás P.