Bólints, Sanyi! Hatvankét éves a PMSC egykori kiváló gólvágója, Kiss Sándor

2018. november 02. péntek 10:59

Bólints, Sanyi! Hatvankét éves a PMSC egykori kiváló gólvágója, Kiss Sándor

Pénteken ünnepli 62. születésnapját Kiss Sándor, aki 1975 és 1979 között 102 bajnoki mérkőzésen játszott piros-feketében. 

 

Kiss Sándor 1956. november 2-án született Szekszárdon, ahonnan aztán szüleivel Komlóra költözött.

A labdarúgást már egészen fiatalon megszerette, tízéves sem volt, amikor a Komlói Bányász igazolt focistájának számított, majd a lépcsőfokokat végigjárva jutott el egészen a felnőtt csapatig. Ki kell emelni, annak idején nem más, mint az Aranycsapat kiválósága, Lantos Mihály karolta fel. Kiss Sándor az ő ajánlásával került be az ifjúsági válogatottba, amellyel 1975-ben Ifi Eb bronzérmet szerzett.

Még ebben az évben, tizenkilenc esztendősen került a PMSC csapatába, az akkori utánpótlás szakvezető, Garami József közbenjárására.

Egy ilyen lehetőségnek nem lehetett ellent mondani, még úgy sem, hogy az első év volt a legnehezebb számára, hiszen akkor esett ki a Pécs az NB I-ből. Fiatalként került a csapathoz, kezdetekben még nem volt meg az összhang közte és az rutinos játékosok között, ezt az is alátámasztja, hogy nem sikerült az azonnali visszakerülés az első osztályba.

A következő szezonra Kovács Imre lett a piros-feketék edzője, akinél összecsiszolódott a mecsekaljai gárda, melynek eredményeképpen fölényesen nyerték meg a bajnokságot és feljutottak az élvonalba. 

A támadó az első osztályban 1977. szeptember 3-án debütált, az itthon 1-1-gyel záruló Dunaújváros elleni bajnokin. Kétség sem fér hozzá, nagyon jól ment neki a játék, hiszen az első szezonjában 17 bajnoki gólt szerezett. Ezzel pedig joggal vívta ki a baranyai drukkerek szeretetét.

Kiss Sándor összesen négy idényt töltött el Pécsen, 1975 és 1979 között 102 bajnoki találkozón szerepelt. Az élvonalban 19 góllal járult hozzá a csapat minél jobb eredményességéhez, emellett pedig egy Magyar Kupa (MNK)-ezüstéremmel gazdagodott. A támadó nagyon szeretett a PMSC-ben futballozni, és szinte csak jó emlékei lehetnek az itt eltöltött esztendőkről, mégis máshol folytatta pályafutását. Teljesítményére a fővárosban is felfigyeltek, így aztán az Újpesti Dózsa igazolta le.

Ahogy az lenni szokott, a lila-fehéreknél is megtalálta góllövő cipőjét, hét idény alatt 175 bajnoki mérkőzésen 63 gólt szerzett. A Megyeri úti gárdával egy bajnoki ezüst mellett kétszeres kupagyőztesnek is mondhatta magát. Újpesten négy éven keresztül volt a csapat házi gólkirálya. Találatainak nagy részét fejesből szerezte, ha szöglethez vagy pontrúgáshoz készülődött a csapat, akkor többször kórusban biztatták, hogy „bólints, Sanyi!"

Szintén a Pécsi Munkás SC csapatában, álló sor, jobbról a harmadik.

Kiss Sándor kétszer lépett pályára az A-válogatottban. Mindkét címeres mezben történt szereplésekor gólt szerzett, így Törökország és Dánia ellen is betalált. Klubbéli pályafutását aztán Spanyolországban, az FC Cartagena alakulatában folytatta 1986 őszén. Azonban terveivel ellentétben hamar hazajött, és Zalaegerszegen játszott tovább. Ezután ismét külföldi csapatot talált magának, három évig Finnországban rúgta a labdát. Előbb az Espo BK, majd a Hanko IK színeiben szerepelt.

1992-es hazatérte után még egy idényt játszott a PEAC csapatában. Játékos pályafutásának befejeztével edzőnek állt, többek között a Kozármislenynél, a PEAC-nál, a PVSK-nál, Komlón és Siklóson dolgozott. Eközben nyitott egy belvároshoz közeli vendéglátóipari egységet, aminek a mai napig is tulajdonosa. Kiss Sándor azonban nem szakadt el a pályák környékétől sem, hiszen jelenleg az MLSZ alkalmazásában áll és hétvégenként szövetségi ellenőrként látogatja a különböző hazai mérkőzéseket.

Képünkön: Kiss Sándor a Pécsi Munkás SC csapatában, álló sor, jobbról a harmadik.

Forrás: PMFC