Berágtak a PMFC szurkolói, hogy az MLSZ döntése miatt csak vasárnap lehetnek meccsek

2018. szeptember 01. szombat 10:26

Berágtak a PMFC szurkolói, hogy az MLSZ döntése miatt csak vasárnap lehetnek meccsek

Érthetetlen, szurkolóellenes - így jellemezték a Magyar Labdarúgó Szövetség döntését a lapunknak nyilatkozó pécsi drukkerek. Az MLSZ határozata értelmében ugyanis szeptembertől csak vasárnap rendezhetnek mérkőzéseket az NB III-ban.

Minden bizonnyal hosszú ideig a múlt hétvégén lejátszott PMFC-SZEOL SC mérkőzés volt a pécsi csapat utolsó olyan bajnokija, amelyet szombaton rendeztek. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) döntése értelmében ugyanis ősztől az NB III-ban csak vasárnap csaphatnak össze a csapatok.

A határozatot a drukkerek jelentős része értetlenül fogadta. Ruff Antal például - aki nélkül 1982. óta gyakorlatilag nem rendeznek mérkőzést Újmecsekalján - munkatársunknak azt mondta, a vasárnapi játéknap emiatt nézők maradhatnak távol.

Tudomásul veszik

A PMFC-t működtető Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt.-nél érdeklődésünkre azt közölték, a szombati mérkőzésnap valóban több szempontból kedvezőbb a szurkolók számára, ám a klub tudomásul veszi az MLSZ döntését.

- Ugyan engem a döntés közvetlenül nem érint, hiszen nyugdíjas vagyok, de a dolgozó vagy tanuló szurkolókat annál inkább, mivel nekik hétfőn dolgozni, illetve iskolába kell menniük. Ha szombaton tartanák a mérkőzéseket, több néző járna ki a stadionba - fogalmazott.

Egy neve elhallgatását kérő piros-fekete drukker ennél sarkosabb véleményének adott hangot. Szerinte a szövetség újabb érthetetlen, szurkolóellenes döntést hozott. Szerinte az MLSZ illetékeseinek „fogalmuk sincs a valóságról", már-már úgy érzi, azokat tekintik ellenségnek, akik pénzt és időt nem sajnálva akár idegenbe is elkísérik a harmadosztályú csapatokat. Állítása szerint meglátásait drukkertársai is osztják.

Egy fáról szurkolt a Pécsi Dózsa–Newcastle meccsen

A lapunknak nyilatkozó szurkoló, Ruff Antal egy régi emlékét is felidézte. Még Komlón lakott, amikor 1970-ben a Pécsi Dózsánál az angol Newcastle United vendégeskedett a rangos Európai Városok Kupája sorozatban. A drukkernek csak a buszjegyre volt pénze, de nem esett kétségbe: a kétgólos hazai győzelmet, és 11-esekkel pécsi továbbjutást hozó mérkőzést egy fáról nézte végig.


Természetesen kíváncsiak voltunk a labdarúgó szövetség álláspontjára is. Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályvezetője megkeresésünkre közölte, az időbeosztást, amely szerint az NB I-ben szombat, az NB III-ban pedig vasárnap legyenek a játéknapok, mint alapelvet három éve alkalmazzák. Ettől kérelmek alapján tértek el eddig a csapatok. Leszögezte: meggyőződésük, hogy minden érintett közös érdeke az egységes szabályozás és tervezhetőség.

Mint megtudtuk, a harmadosztályú csoportok programjai augusztus elején alakultak ki, ekkor vált láthatóvá, hogy a csapatok „saját döntéseik alapján elfogadhatatlan mértékben tértek el az alapelvekben elvárt időpontoktól".

A lapunknak küldött elektronikus levélben az osztályvezető kitér arra is, hogy a befejező szakaszába érkezett stadionrekonstrukciós program miatt „megszűntek az infrastrukturális akadályai az egységes mérkőzés nap kijelölés betartásának". Ezúton szeretnénk jelezni a szövetség budapesti központjának - bár minden bizonnyal ezt jól tudják -, hogy a pécsi létesítményt ezekből a fejlesztésekből kihagyták, és csak a szövetség külön engedélyével játszhat Újmecsekalján a Munkás.

Kérdésünkre elmondták, folyamatosan konzultálnak a klubokkal, ám ebben a kérdésben nem kérték ki külön a véleményüket. Az MLSZ tehát hajthatatlannak tűnik, akár tetszik, akár nem, ezentúl vasárnap rúgják a labdát az NB III-ban.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva