Akár a Tour de France is Magyarországról indulhat

2022. május 07. szombat 13:32

Akár a Tour de France is Magyarországról indulhat

A jövőben akár a Tour de France rajtjának magyarországi megrendezését is elképzelhetőnek tartja David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke.


Három évvel ezelőtti budapesti látogatásán az UCI első embere úgy fogalmazott: a magyar erős kerékpárnemzet. A Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtjára ellátogató Lappartient az MTI-nek adott exkluzív interjúban hangsúlyozta: napjainkban ez még inkább így van. Mint mondta, az infrastrukturális fejlesztések - köztük új velodromok -, az olyan kiváló eredmények, mint Vas Kata Blanka olimpiai negyedik helyezése hegyikerékpárban vagy Valter Attila három rózsaszín trikóban töltött napja a tavalyi Girón, bíztató fejlődést mutatnak.

"A kerékpározás nem csupán egy sportág, de egy életmód is, a jelek alapján rendkívül optimista vagyok magyarországi jövőjével kapcsolatban" - mondta a francia sportvezető.

Közölte: a Magyar Kerékpáros Szövetséggel (MKSZ) folytatott egyeztetések során a hosszú távú tervek között szó esett különböző nemzetközi események rendezésének lehetőségéről, így például világkupa vagy akár világbajnokság magyarországi lebonyolításáról, például a BMX freestyle szakágában három-négy év múlva. Megemlítette a Debrecenbe tervezett velodromot is, amely meglátása szerint az egész régió kerékpársportjára kihathat.

Az első két magyarországi Giro-etapot megtekintő Lappartient úgy fogalmazott: "végre elérkeztünk idáig, ez fontos volt a kerékpársportnak, Magyarországnak, Budapestnek és magának a Girónak is".

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a Tour de France rajtjának Magyarországra hozatalát, igenlő választ adott.

"Ahogy idén Koppenhágából indul el a francia körverseny, ugyanúgy megvan rá a lehetőség, hogy a későbbiekben Magyarország lássa vendégül. A következő külföldi rajtokra tudomásom szerint már vannak jelentkezők, de ahogy a Giro Grande Partenzájának példája is mutatja, akár a Grand Départra is sor kerülhet itt 2026-ban, 2030-ban vagy későbbi időpontban" - fogalmazott.

"Nagy öröm, hogy két évvel az eredetileg tervezett után egy olyan kiváló hangulatú eseménnyel indult el a Giro d'Italia Magyarországon, mint a rózsaszínbe borult Hősök terén szerdán tartott csapatbemutató. Nagyon sokat ad a verseny az országnak, hiszen ezáltal nagyszerűen lehet népszerűsíteni a kerékpározást" - fűzte hozzá Enrico Della Casa, az európai szövetség (UEC) elnöke.

Kiemelte: látszik, hogy az MKSZ jól szervezett és nagyon aktív a legkülönfélébb szakágakban, a versenyzők eredményei évről évre jobbak, ezzel kedvet csinálnak a gyerekeknek a sportághoz.