A pécsi sísport végét jelenti, ha a MÁV tényleg eladja a misinai síházat - KÉPGALÉRIA

2013. február 12. kedd 12:58

A pécsi sísport végét jelenti, ha a MÁV tényleg eladja a misinai síházat - KÉPGALÉRIA

A PVSK Síszakosztályát vezető Jillek Szabolcs azt mondja, a misinai síház eladását tervezi az ingatlan jelenlegi kezelője, a MÁV Zrt. A szakosztály vezetője úgy véli, a tervezett lépés több szempontból is gondot okozna azon felül, hogy a jelenlegi formájában ismert pécsi sísport végét jelentené.

- A sípálya felett található első épület 1962-ben készült el, majd a szakosztály létszámának bővülésével szükségszerűvé vált annak bővítése. A '70-es évek elején nyerte el a jelenleg is ismert formáját a misinai síház a terület akkori tulajdonosának, az erdőgazdaságnak a hozzájárulásával - elevenítette fel az ingatlan történetét Jillek, aki idén hatvan éve tagja a PVSK-nak.

Azt mondja, bár az akkori építető a városi tanács volt, az ingatlant a szakosztály tagjai építették teljes egészében társadalmi munkában. Olyannyira, hogy még a terveket is egyik sporttársuk, Svinger László készítette, s a munkálatokat az erdőgazdaság engedélyezte.

NÉZZE MEG A SÍHÁZAT ÉS KÖRNYÉKÉT KÉPGALÉRIÁNKBAN:



S, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az építkezés alatt, azt mi sem mutatta jobban, mint hogy a TV-toronytól a síházig a vízvezetéket 200 méter hosszan tömbsziklában kellett kialakítaniuk „mindenféle robbantás nélkül" réselővel. A ház villamos berendezéseit, ideértve a biztosítékokat is egy az egyben Jillek Szabolcs szerelte fel. A síház megépítéséhez használt anyagok a Kis József kilátó és a mellette lévő egykori vendéglátóhely bontásából származtak, a nyílászárókat pedig Pécsi Ingatlankezelő Vállalattól kapták.

- Az épület fenntartásának története pedig úgy alakult, hogy a városi tanács először átadta a kezelői jogokat a PVSK-nak, majd a sportegyesület a MÁV-nak. Ekkor nyílott arra lehetőség, hogy a vasúttársaság segítse a szakosztályt, azonban a támogatások egy idő után elapadtak. Az épület azonban a mai napig nem került bele az ingatlan-nyilvántartásba - mondta.

Kérdésünkre, hogy ez a helyzet miként alakulhatott így, a szakosztályvezető a következőképpen felelt:

- A tulajdonosként való bejegyzéshez szükséges egy irat, amelyben az erdőgazdaság hozzájárulását adja az építkezéshez. Ez a dokumentum egy betörés alkalmával eltűnt a síházból. Amikor megkerestem az erdőgazdaságot, hogy pótolják a jognyilatkozatot, elzárkóztak ettől, mondván szó sem lehet arról, hogy ezt mi aktiváljuk, azaz a földhivatalnál tulajdonként bejegyezzük. Holott a társaság adta ki anno az engedélyt az építkezésre, s e nélkül használatba vételi engedélyt sem kaptunk volna.

A szakosztályvezető szerint az erdőgazdaság egyik lerakatában fellelhető lenne olyan  dokumentum, amely birtokában megnyugtató módon rendezni lehetne a tulajdoni viszonyok körül kialakult kalamajkát. S ha ez nem történik meg akkor Jillek Szabolcs szerint a MÁV eladja az ingatlant.

Érdeklődésünkre elmondta, hivatalosan nem értesítették a lépésről, azonban már többször is jártak a vasúttársaság megbízásából a síházban, hogy felmérjék annak állapotát.

- Én csak balkézről tudtam meg, hogy mi ennek az oka - mondja.

A szakosztály - derült ki a vezető szavaiból - most legfontosabb feladatának tekinti a tulajdoni viszonyok rendezését, ugyanis, egészen addig, míg ez nem történik meg, elesnek a pályázati pénzektől is. Sőt - fűzte hozzá - ha elveszik a ház, az a pécsi sísport végét jelenti, ugyanis a szóban forgó épületbe van beépítve a felvonó, és minden olyan egyéb létesítmény, amellyel a pálya fenntartását, üzemeltetésé végzi a szakosztály.

Az ügyben megkerestük a MÁV-ot is, a sajtóosztályról azonban többszöri érdeklődésünkre sem kaptunk választ kérdéseinkre.

FRISSÍTVE (csütörtök, 16:55)

Cikkünk megjelenését követően két nappal az alábbi tájékoztatást küldte a MÁV Zrt:

A síház az ingatlan-nyilvántartás szerint a Pécs II. kerület, külterület 422 hrsz-ú ingatlanon található. A földhivatali nyilvántartás szerint ennek az ingatlannak a tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője a Mecseki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság. Ezen az ingatlanon található síház épülete a MÁV Zrt. nyilvántartásában saját tulajdonként szerepel. A MÁV Zrt. nem tervezi az épület értékesítését.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva