A Liga Kupa döntőjében a Pécs!

2009. április 09. csütörtök 20:47

A Liga Kupa döntőjében a Pécs!
PMFC - Honvéd 1-0 (0-0)

Labdarúgó Ligakupa, elődöntő, visszavágó, Újmecsekalja, 1000 néző. V.: Vad II. I.

PMFC: Hegedűs - Simonfalvi (Kalmár, 84. p.), Racskó (Nagy J., a szünetben), Kovács G., PRÉSINGER - Wittrédi (Nagy O., a szünetben), Szalai, LANTOS, FÓNAI - BERDÓ (Lovrencsics, 71. p.), GYÁNÓ (Koplárovics, 65. p.).
Vezetőedző: Róth Antal.

Honvéd: Rabóczki - Dobos, Szmiljanics (Magocs, 55. p.), Debreceni, Filó - Fazakas (Abass, 51. p.), Lungu, Hidi (Vukmir, 70. p.), DIEGO - Sztojakovics (Hercegfalvi, 58. p.), ABRAHAM (Arsenijevics, 84. p.).
Vezetőedző: Sisa Tibor.

Kiállítva: Filó, 45. p.

Sárga lap: Berdó, 19. p., Gyánó, 35. p., Présinger, 62. p., ill. Fazakas, 14. p., Szmiljanics, 19. p., Diego, 61. p.

Bár a Magyar Labdarúgó Akadémia neve elég jól cseng a hazai fociutánpótlásban, a saját felnőttegyüttes mégsem meríthet belőle túl mélyen - legalábbis erre utal, hogy még a Pécsre érkezett Ligakupa-csapatban is tíz idegen nevet (a szerbtől a brazilon át a fekete-afrikaiakig) olvashattunk a 18-as keretben.

Aztán a kezdő sípszó után immár láthattuk is őket, a hatalmas lendülettel kezdő fővárosiak közül ugyanis éppen Abraham és Sztojakovics rohamozta a legagresszívebben Hegedűs kapuját - a 16. percben például a pécsi hálóőr csak szép vetődéssel tudott menteni a páros akciója végén.

Ugyanezt a határozottságot azonban sajnos nyomaiban sem fedezhettük föl az első negyedórában, húsz percben a hazaiak játékában. A hosszú sérüléséből felépült, most bemutatkozó Gyánó egyelőre láthatóan csak kereste a helyét a csapatban. Egyedül Berdó lógott ki jó irányban a sorból, kétszer is jól lépett ki középen, ám elsőre, a 19. percben Szmiljanics lerántotta, mielőtt igazi gólhelyzetbe kerülhetett volna (az esélye egyébként meg lett volna rá).

Öt perccel később ismét simán lehagyta védőit, és 20-ról tőle szokatlanul ballal szúrt rá nagy bombát, ám Rabóczki ezúttal résen volt és szögletre tenyerelte a sarokra tartó labdát. (Közben egy kis nézőtéri hajcihő fokozta az izgalmakat: a pécsi B-közép kikergette az utcára a Honvéd-drukkerek kemény-magját - ám néhány perc alatt tisztázódhattak a „félreértések"

A 32. percben Fónai középre ívelése nyomán Szalai került ígéretes helyzetbe, ám 13 méterről, fordultából, már csak a kapussal szemben állva, hatalmas fölét rúgott.

Fél lábbal már mindenki az öltözőben járt, amikor a 45. perc végén Présinger emelte be a bal szélről a labdát, ám Filó ellökte a labdára startoló, gólhelyzetbe kerülő Gyánót - a játékvezető határozottan a 11-es pontra mutatott, egyben a vétkesnek pirosat adott. Szalai azonban nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, és a büntetőből (pedig a pécsiek a szerda esti edzésen külön is gyakorolták a 11-es-rúgást...) a jobb kapufa tövét találta telibe.

A szünet után jó darabig csak az egymást érő cserék jelentettek feljegyezni valót, amikor aztán az 59. percben érkezett Gyánó... és egy szemvillanása alatt megmutatta, nem véletlenül kiáltották ki gólvágónak már jóval érkezte előtt. A balszélen megiramodva maga mellett hagyta védőjét, majd úgy 18 méterről még arra is volt ideje, hogy jól kinézze magának, majd egy ballal finoman megcsavart labdával be is vette a bal fölső sarkot (1-0).

A vezető gól ugyan már „biztossá" tette a továbbjutást, a PMFC továbbra sem állt be védekezni, hanem a közönség ovációja közepette az utolsó pillanatig folyamatosan rohamozta, a végére sziporkázó játékkal a cserékkel közben (legalábbis neveiben) megerősödő Honvéd kapuját.

A PMFC tehát a főváros 1-0 után Pécsett is legyőzte élvonalbeli vetélytársát (érdekesség: egyetlen eddigi kupasikerét, igaz, a Magyar Kupában, 1990-ben éppen a Honvéd elleni finálé megnyerésével aratta a Pécs), és jutott a Fehérvár mellett másodikként a május 13-án, Siófokon sorra kerülő Ligakupa-döntőbe.

Róth Antal: - Nagyon megilletődötten kezdtünk, sorra vesztettük el az elején a párharcokat. Kellett vagy húsz perc, hogy lábra kapjunk, utána viszont nyomás alatt tudtuk tartani a Honvédot. A gól után kis időre kiengedtünk ugyan, de összességében megérdemelten jutottunk tovább.

Sisa Tibor: - Szerintem egy jó meccset látott a közönség, a Ligakupához képest mindenképpen. Mi győzni szerettünk volna, gondolom, ez látszott a játékunkon. Sajnos, nemhogy ez nem sikerült, de a szünet után, tíz emberrel szétfutottuk magunkat, ami még a szombati meccsre is biztosan rányomja a bélyegét.

KORÁBBAN ÍRTUK:

PMFC: a döntő a tét a Ligakupában

A kínos fővárosi vereség után a Honvéd biztosan kettőzött erővel készül PécsreHa minden jól megy, csütörtökön 19:45 tájban a PMFC is Ligakupa-döntősnek mondhatja magát - ehhez „mindössze" a minden bizonnyal megbántott, épp ezért a szokásosnál is harciasabb Honvéd ellen kell kihúznia a visszavágót legalább egy döntetlennel.


Szerda este kiderült, hogy elsőként a Fehérvár jutott a labdarúgó Ligakupa fináléjába, miután az elődöntőben elért első győzelme után a visszavágón 1-1-et játszottak Győrben. Az ellenfél tehát immár adott, a PMFC pedig csütörtökön este 6-tól Pécsett vívhatja ki a továbbjutást.

Amely azon túl, hogy egy magasabb osztályban szereplő gárda érkezik Újmecsekaljára, azért is különösen nehéznek ígérkezik, mert a múlt heti Berdó-gól, azaz PMFC-győzelem meglehetősen kínos utóéletet hozott a fővárosiak számára.

A Honvéd-vezérkar ugyanis a meccs másnapján világgá kürtölte, hogy a csapat „lelketlen és méltatlan" játéka miatt minden szurkolónak visszafizeti a belépő árát - aki utólag be tudja mutatni magát a jegyet. (Megsaccolni sem tudom, hányan cipelhetik haza és „iktatják" egy ilyen meccs után a jegyeket, de gondolom, e döntés nem sodorta az anyagi csőd szélére a kispestieket...)

Vagyis, talán nem tévedünk, ha a fővárosiaktól a visszavágón fokozott bizonyításvágyat tételezünk föl. Így látja ezt egyébként Róth Antal is, aki a „visszafizetéssel" kapcsolatban csak annyit jegyez meg, hogy az a „gesztus" neki már önmagában is üzenet, hogy mire számíthatnak Pécsett. Ráadásul az NB I-es fővárosiakhoz azóta visszatértek afrikai válogatottjaik is, ami újabb erősítésnek számít az ő oldalukon.

A PMFC-nél persze számítottak e „nehezítő" körülményekre, ahogy önmagában az előttük álló szerda-szombat ritmuséra is, így az utóbbi időben a korábbiaknál kicsit célzottabb, keményebb tréningeket tartottak,

Jó hír ugyanakkor a pécsi szakvezető szemszögéből, hogy a fokozott meccs-igénybevételhez a korábbiaknál több labdarúgóból válogathatja össze a pályára lépőket, hiszen a korábbi sérültek közül Koplárovics Béla és Gyánó Szabolcs is felgyógyult és bevetésre kész. És ahogy a Róth Antal fogalmaz, kettejükön kívül is biztosan pályára lépnek majd olyan labdarúgók, akik a korábbiakban kevesebbet, esetleg egyáltalán nem szerepeltek - ami további egészséges versenyhelyzeteket teremthet a keret érdekelt tagjai között.


Sport1, élő - 14 év alattiaknak és akár B-közepeseknek is ingyen

Amilyen jó hír „országos szemüveggel" nézve, valószínűleg ugyanolyan rossz a lelátó telítettségére vonatkoztatva, hogy a csütörtöki összecsapást a Sport1 tévé élőben közvetíti. A PMFC ugyanakkor több intézkedést is hozott, hogy a helyszínre csábítsa a szurkolókat a tévé elől.

A 14 év alattiak például ingyen tekinthetik meg az összecsapást, csakúgy a B-közép azon tagjai is, akik be tudják mutatni a múlt hétvégi Gyirmót-meccsre váltott belépőjüket.

Előbbihez nem is kell indoklás, hiszen a reménybeli utánpótlást igenis vissza kell csábítani a pályákra, a B-közép viszont megér egy mondatot. A hivatalos indoklás szerint a Gyirmót elleni rangadón olyan sokat tettek a drukkerek a csapat segítéséért, hogy a PMFC ily módon is szeretné kifejezni nekik köszönetét.

A hazai „szokásoktól" valóban kellemesen eltérő említett szurkolásról Márton Gábor pályaedző (akinek hazai és külföldi tapasztalata is egyaránt bőven akad arról, milyen érzés is a pályán lévő játékosnak a nézőtéri reakció) is úgy vélekedik, hogy a B-közép tényleg a legjobb pillanatokban segítette a hullámvölgyeken átlendülni a csapatot.
- Bár ennek nagyon örültünk, kicsit sajnálom, hogy ez ekkora kuriózum, hiszen külföldön a néző általában, sőt, mindig azért megy ki a meccsekre, mert szereti a csapatát, és teljesen természetes, hogy akkor segít legtöbbet, amikor a csapat rászorul.

- Mindemellett természetesen most is kérjük a nézőket, hogy álljanak a játékosok mellé, hiszen ugyan apró előnyt szereztünk a fővárosban, ám ez nagyon beugratós is lehet, azaz cseppet sem számítok könnyű meccsre - tette hozzá Márton Gábor.

A PMFC tervezett kezdőtizenegye: Hegedűs - Simonfalvi, Racskó, Kovács G., Présinger - Berdó, Szalai, Lantos, Törtei - Wittrédi, Gyánó.

Sz. Zs.