A futás mindenkié, vallja Papp F. Ferenc, aki a családját is a sportnak köszönheti

2018. október 23. kedd 10:55

A futás mindenkié, vallja Papp F. Ferenc, aki a családját is a sportnak köszönheti

Már csaknem száz tagot számlál a FutaPécs SE, ennél azonban jóval több embert mozgatnak meg rendszeresen. Az elmúlt években számos rendezvényt szerveztek, többek közt a Pécs-Pogány Repülőtéri Éjszakai Félmaratont. Hogy a sport összehozza az embereket, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egyesület elnöke, Papp F. Ferenc a futásnak köszönhetően ismerte meg feleségét.

 

- Sikerül az egyesület alapításakor kitűzött célokat teljesíteni?

- Öt évvel ezelőtt tizennyolc fővel hoztuk létre a FutaPécs SE-t a sport népszerűsítése érdekében. Úgy gondolom, jó úton haladunk, több ezer főt mozgatunk meg. Az egyesületi formának köszönhetően hivatalos csapatként, és nem csak egy baráti társaságként tudunk megjelenni versenyeken, megmérettetéseket szervezni, illetve képviselhetjük magunkat például az önkormányzat vagy a támogatók előtt.

- Milyen gyakran tartanak rendezvényeket?

- Hetente kétszer közösségi, nyílt és ingyenes futást szervezünk. Keddenként egy lazább, öt kilométeres távot küzdhetnek le az erre vállalkozók, a Sportos Csütörtök nevű eseményünket viszont a rutinosabb futóknak ajánljuk, hiszen megszakításokkal ugyan, de több mint húsz kilométert teszünk meg. Az egyesület megalapítása óta tizennégy futóversenyt rendeztünk, köztük a Pécs-Pogány Repülőtéri Éjszakai Félmaratont, a FutaPécs Dunafutást Mohácson, vagy éppen a (N)agymenés elnevezésű megmérettetést.

- Gyakorlatilag az összes korosztály számára ajánlott ez a sport?

- Igen, a futás mindenkié. A legfiatalabb tagunk tizenkettő, a legidősebb hetvenhat esztendős.

Névjegy

Papp F. Ferenc Pécsett született 1980-ban. A Pécsi Tudományegyetemen tanult, végzettsége közgazdász, adótanácsadó. Munkáját is ezeken a szakterületeken végzi. Hobbija természetesen a futás és a FutaPécs SE.

- Futónagykövetként vezeti az egyesületet. Mit jelent ez a cím?

- A Budapest Sportiroda (BSI) futónagykövetei vállalják, hogy a lakókörnyezetükben futóközösséget szerveznek, esetleg a már meglévőnek új lendületet adnak. 2012-ben kaptam meg a címet, ekkor kezdődött a futással kapcsolatos szervezői tevékenységem.

- Minden bizonnyal több tízezer kilométer lehet a lábaiban.

- Nyolc éve űzöm rendszeresen ezt a sportot, azóta tizennyolc maratont teljesítettem, illetve tíz, ennél is hosszabb távon vagyok már túl. Idén év elején pedig a párommal 102 kilométert tettünk meg.

- Mit ad önnek a futás?

- Rengeteg jó emberrel, sporttárssal találkozhattam, sok barátom lett. Három éve a közösségben megismerkedhettem egy csodálatos lánnyal, aki mostanra már a feleségem, és életünk közös értelmét hordja a szíve alatt. A futásnak tehát a sport szeretetén kívül a családomat is köszönhetem.


Képünkön:
Papp F. Ferenc (középen) futótársaival. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva