A dzsúdó révén célt és önbizalmat ad az értelmi fogyatékosoknak Szakács László

2018. augusztus 05. vasárnap 11:46

A dzsúdó révén célt és önbizalmat ad az értelmi fogyatékosoknak Szakács László

Egy dologban biztos nem különböznek egymástól az értelmi fogyatékos és az ép emberek: a bizonyítási vágy mindenkiben ott lapul. A sérülteknek sajnos sokszor azt kell megmutatniuk, hogy helyük van a társadalomban. Ebben segíti őket Szakács László. 

 

Országosan is egyedülálló a pécsi Életminőséget Fejlesztő Szolgáltatások Intézményében (ÉFESZI) zajló dzsúdóoktatás. Ennek keretében értelmi fogyatékosok kapnak lehetőséget a sportolásra.

- Sajnos sok esetben a társadalom kiközösíti ezeket az embereket, emiatt bizonyítani szeretnének. A dzsúdó révén célokat tűzhetnek ki, megtalálhatják az önmegvalósításhoz vezető utat - fogalmazott Szakács László, aki immár tizenharmadik éve vezeti az edzéseket.

Ősszel bemutatót tartanak

Az idei esztendőben szeptember 15-én, szombaton tartják a hagyományosnak mondható Misina Kupát Pécsett. A rangos gyermekversenyen bemutató jelleggel az ÉFESZI sportolói is megmutatják tudásukat.

Szerinte természetes az, hogy az épek mellett a fogyatékos emberek is jobbak szeretnének lenni a másiknál, ez az ősidők óta így van. A sport kitűnő terep ehhez, a dzsúdó pedig egyben meg is tanítja őket az ellenfél tiszteletére.

Az ÉFESZI-be jelenleg nyolcvan ember jár, ők az integráció érdekében (is) délelőtt dolgozni járnak: akadnak, akik a temetőt gondozzák, mások mezőgazdasági munkát végeznek napi négy órában. A dzsúdóoktatást így hetente kétszer, délutánonként tartják az Endresz György utcában.

- Tizenketten járnak az edzésekre. Ez arányaiban jónak mondható, ilyen magas százalékot más intézményekben általában csak a labdarúgás ér el.

Hogy nincs lehetetlen, mi sem bizonyítja jobban, mint az a vak fiatalember, aki látás nélkül is képes volt elsajátítani a dzsúdó technikáit. Mint megtudtuk, a sérültek tudása sok esetben nem marad el az épekétől, sőt, akár meg is haladja.

- Korábban egy pályázatnak köszönhetően Shotokan karatésokkal készülhettünk együtt. Rendkívül pozitívan álltak hozzánk, ez érzelmileg is sokat jelentett amellett, hogy tanulhattunk egymástól - emlékezett vissza Szakács László.

Az edző a Pécsi Vasutas Sportkörben (PVSK) gyerekeknek vezet edzéseket, az ÉFESZI-ben pedig felnőttekkel foglalkozik. A vasutas klub a kezdetekkor eszközökkel járult hozzá ahhoz, hogy egyáltalán lehetőség legyen az edzések megtartására. A jó szakmai kapcsolat a mai napig megmaradt.


Képünkön: Szakács László (jobb oldalt) és a tanítványok, Nagy Gábor és Angyal Csaba (balról jobbra).

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva