Víztoronyban rekedt embert menekítettek ki a tűzoltók

2023. szeptember 20. szerda 14:09

Víztoronyban rekedt embert menekítettek ki a tűzoltók

Közös gyakorlatot tartott a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tettye Forrásház Zrt.

 

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk , összehangolt katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott Pécs-Újhegyen szeptember 18 és 20 között.

 

 

A gyakorlat célja egy víztoronyban rekedt személy mentése kötéltechnikai eszközökkel, illetve a szűk, zárt térben való munkavégzés gyakorlása volt.

A Mókus utcai hidroglóbusz erre tökéletes helyszín: az acéltestű víztorony a zárt tér egy speciális változata, karcsú, magas szerkezettel, rendkívül szűk terekkel. A rendszeres karbantartási munkálatok, víztároló mosások, vagy hibaelhárítások során a Tettye Forrásház munkatársai harminc méteres magasságba másznak fel a glóbuszba vezető, alig egy méter átmérőjű feljárón, majd a szerkezeten belül leereszkednek, hogy elérjék a vízteret.

A gyakorlat alapfelvetése szerint egy ilyen munkásnak volt szüksége mentésre.
ereszkedés a torony belsejében

 

A három nap alatt közel hatvan tűzoltó bővítette tudását, a víztoronyból való mentést ugyanis most először próbálhatta ki a pécsi, siklósi, szigetvári, komlói és mohácsi tűzoltók csapata.

A toronyban egyidejűleg négy tűzoltó hajtotta végre a feladatát, minden alkalommal sikeresen lementették a feltételezések szerint sérült embert. A résztvevők különböző szolgálati csoportokból érkeztek, így egy esetleges káresetnél mindig lesz olyan tűzoltó, aki a glóbuszból mentésben már járatos.

Forrás: Katasztrófavédelem