Vicze Csilla: hogyan bízzunk abban, hogy Péterffy Pécs, és nem a multik érdekeit képviseli?

2019. november 02. szombat 11:17

Vicze Csilla: hogyan bízzunk abban, hogy Péterffy Pécs, és nem a multik érdekeit képviseli?

Aggodalommal tölti el a pécsi környezetvédőket Péterffy Attila polgármesterré választása - tudta meg a Mandiner . Péterffy hosszú évekig állt annak a francia multinacionális tulajdonban lévő városi hőerőműnek az élén, amely az ő ideje alatt - a Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai szerint - óriási mennyiségű fát égetett el a mecseki és somogyi erdőkből úgy, hogy a spontán civil kontrollt soha nem engedte meg. 

 

 

Péterffy elvileg pártszínektől mentesen, a Mellár Tamás vezette, magát civilnek tituláló Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként nyerte meg a polgármester-választást Pécsett.

A szavazók jelentős részét bűvöletbe ejtő civilség mítosza október utolsó napján végleg megdőlt, a jobboldal által „szivárványkoalíciónak" nevezett szövetség egymással is civakodó DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd frakciókra különült. A választás nyomán számos olyan baloldali személyiség tért vissza a hatalomba, aki részese volt a 2009-ig tartó MSZP-s időknek, ami alatt csaknem 50 milliárd forint hiány halmozódott fel. Pécsett az október 13-án győztes balliberális-szélsőjobb többség mind a hét bizottságban megszüntette az alelnöki tisztségeket, amely korábban, a Fidesz vezetése alatt ellenzéki képviselőknek volt fenntartva.

A jobboldalnak bizottságonként egyetlen tagja van csak.

Ismeretes továbbá, hogy az LMP Pécsett külön indult Péterffy egykori, biomassza-tüzelésben játszott szerepe miatt.

Ami a zöld civilek panaszait illeti: Péterffy Attila 2008 és 2015 között állt a Pécsi Hőerőművet üzemeltető Pannon Power Zrt. élén, amely egy francia multinacionális cégcsoport tagja.

Vicze Csilla, - a hajdan egy NATO-radar Tubesre telepítését hősiesen megakadályozó - Civilek A Mecsekért Mozgalom szóvivője elmondta, 2008-ban, Péterffy vezérigazgatósága idején, az akkor MSZP-s vezetésű város egy olyan nagy mennyiségű hőmegrendelést adott a Pannon Powernek, amelynek teljesítése során - a Pécsi Tudományegyetem Biomassza csoportjának szakértői állásfoglalása szerint - évi 420 ezer, 7 év alatt akár 3 millió tonna fát éghettek el a hőerőmű kazánjaiban. További évi 240 ezer tonna szalma és lágyszárú növény végezte a biomassza-kazánban.

Mindez a helyi környezetvédők szerint komoly, máig látható tájsebeket okozott a mecseki és somogyi erdőknek, és rontotta a régió mezőgazdasági területeinek minőségét is. A Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Civilek a Zengőért Mozgalom 2008-2013 között számos fórumot és tüntetést tartott emiatt, annál is inkább, mivel a civilek szerint Péterffy Attila nem biztosította számukra az aarhusi egyezménynek megfelelő spontán civil kontrollt az ügy kapcsán.

A Fidesz-KDNP kormány idején a folyamatos erdőborítást biztosításáról való gondoskodás bevezetésével ez a károkozás Vicze Csilla szerint alábbhagyott.

A környezetvédő szervezet szóvivője reményét fejezte ki, hogy végleg megszűnnek a régióban a tarvágások. Végül a felidézett fájó tapasztalatokra hivatkozva Vicze Csilla fölvetette: „Hogyan bízzunk abban a Péterffy Attilában, aki ezeket a lépéseket a civilek küzdelmei ellenére megtette? Hogyan bízzunk abban, hogy az új polgármester a város érdekeit fogja képviselni, és nem a multik érdekeit?"

EQM