Vicze Csilla: hamis tájékoztatást adott a pécsi balliberálisok polgármesterjelölte

2019. július 03. szerda 12:13

Vicze Csilla: hamis tájékoztatást adott a pécsi balliberálisok polgármesterjelölte

Sajtóközleményt adott ki szerdán délelőtt Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a balliberális pártok pécsi polgármesterjelöltje, "június 21-i hamis tájékoztatásával kapcsolatosan". Többek között azt írta, Péterffy Attila, mint a hőerőmű akkori vezérigazgatója soha nem engedte ellenőrizni a beszállított fa minőségét, mennyiségét, származási helyét.


"A Civilek a Mecsekért Mozgalom a Civilek a Zengőért Mozgalommal karöltve csaknem öt éven át rendszeresen fórumokat tartott a régió, de főként a Mecsek erdeinek a hőerőmű kazánjaiban történő beáldozása miatt szakértők, tudósok, az erdészet, a hőerőmű vezetőinek, dr. Illés Zoltán környezetvédelméért felelős államtitkár, máskor dr. Bencsik János energetikai államtitkár meghívásával.

Péterffy szerint - aki 2008 és 2015 között volt a hőerőmű vezérigazgatója - a Pécsi Hőerőműbe beszállított hengeres fa hibás, alacsonyabb minőségű tüzelőanyag volt, a "silányabb" minőségű fát szállították az erőmű kohójába.

Ezen állítását a volt vezérigazgató semmivel sem tudja bizonyítani, sőt az ellenkezője valószínűsíthető:

A Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Civilek a Zengőért Mozgalom hiába kérték 2009. és 2011.és 2012.évben írt leveleikben az erőműben elégetésre kerülő famennyiség minőségi, mennyiségi és származási helyének ellenőrzésének lehetőségét, a beléptetés kontrollját szúrópróbaszerűen biztosítsák, Péterffy Attila mint a hőerőmű akkori vezérigazgatója ezt soha nem engedte, nem adott lehetőséget a civil kontrollra.

Egy levél a sok közül, mely nem nyert meghallgatást:
„Péterffy Attila vezérigazgató részére
PANNONPOWER HOLDING Zrt.
PANNON-HŐ Kft.
7630 Pécs, Edison u. 1.

Tisztelt Vezérigazgató Úr!
A Ferling Kft. által a Pannonpower telephelyére meghirdetett tájékoztató hamis, megtévesztő, csupán a hajbókoló civil szervezetekkel egy látszat-együttműködést bizonyít, a valós civil kontrollra vonatkozó nemzetközi normák eljátszása érdekében.

A valódi civil kontrollt biztosítani Önöknek is érdekében állna.
Önök a tényleges civil kontrollt nem teszik lehetővé, mi előre megrendezett látszat-bemutatóshow-ra nem vagyunk kíváncsiak.

Továbbra is kérjük:

Az érkezett famennyiség minőségi, mennyiségi és származási helyének ellenőrzésének lehetőségét, a beléptetés kontrollját szúrópróbaszerűen biztosítsák két civil egy szakértővel a kapunál kapjon kísérőt, adják ki az adatokat, s ne előre megtervezett utakon látszat-bemutatóshow-t csináljanak.

2009. május 19-én feladott és 2011. októberében Ön által átvett leveleinkre a mai napig nem kaptunk választ:

Nem tették lehetővé az Aarchusi egyezménynek megfelelően CIVILKONTROLLT: azt, hogy időnként, előre nem meghatározott időkben, szúrópróbaszerűen a civilek képviselői szakemberekkel ellenőrizhessék a közfeladat ellátását célzó energiatermelés céljára az erőműbe befutó szállítmányokat, és azokról fotót is készíthessenek.

A köztulajdonban levő erdők kincsére, az Önök által felhasznált fa mennyiségére és minőségére irányuló kérdéseinkre továbbra sem kaptunk választ!

Továbbá leghatározottabban felszólítjuk, hogy ne tévesszék meg a lakosságot: „tűzifa nagy erőműben történő elégetését gazdasági, környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján nem tekintjük zöld energiának." (Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-védelemért felelős államtitkárának, dr. Illés Zoltánnak mellékelt levele szerint.)

Tehát ne nevezzék zöld erőműnek az 50 MW és 35 MW teljesítményű óriás kazánokat.
A francia tulajdonos hazájában 12 MW feletti biomassza tüzelésű erőmű nem kap támogatást!!!

Pécs, 2012. február 24.

Dr. Vicze Csilla szóvivő Dr. Herbert Tamás szóvivő
Civilek a Mecsekért Mozgalom Civilek a Zengőért Mozgalom"

Ezen levél is bizonyítja, hogy Péterffy állításai megalapozatlanok, a lakosság megtévesztésére alkalmasak.

A tűzifa nagy erőműben történő elégetése dr. Illés Zoltán a környezetvédelméért felelős államtitkár 2010. szeptemberi levele szerint nem tekinthető zöld energiának, amint ezt Péterffy igazgatósága alatt és mai is mindenütt a hőerőmű hirdeti.

Dr. Vicze Csilla szóvivő
Civilek a Mecsekért Mozgalom"

EQM - Fotó: Vicze Csilla